Sefa FMI, inculpata intr-un dosar de arbitraj controversat

PNL

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, fost ministru francez de finante, a fost inculpata miercuri pentru ‘neglijenta’ intr-o ancheta asupra unui arbitraj privat contestat care a avut loc in anul 2008 intre omul de afaceri Bernard Tapie si banca Crédit Lyonnais, transmite AFP citata de Agerpres.

Intrebata daca intentioneaza sa demisioneze din fruntea FMI, Christine Lagarde a raspuns negativ. ‘Ma intorc la Washington in cursul acestei dupa-amiezi’ a precizat Lagarde.

Inculparea lui Christine Lagarde vine dupa ce in luna mai directoarea general al FMI a fost plasata de justitia franceza sub statutul de martor asistat, un statut intermediar intre cel de martor si cel de inculpat.

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde in plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ catre Tapie, un om de afaceri controversat si apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea cand ea era ministru de finante al Frantei. Plata a fost facuta antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a solutiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vanzarii participatiei la Adidas in anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie ce a avut loc in 1993 cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas. Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat. In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1