Seful CNAIR: Avem efectiv construiti 53,38 de kilometri de autostrada in 2017, afara de cei 15 km aflati in circulatie si cei 9 km nefunctionali

Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Stefan Ionita, a afirmat, joi, ca anul acesta au fost efectiv construiti alti 53,58 kilometri de autostrada, exceptand cei 15,4 kilometri pe lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva, dati in circulatie, si cei 8,7 kilometri pe sectorul Gilau – Nadaselu, care au fost receptionati, dar pe care se va circula in toamna anului 2018, informeaza AGERPRES.

“Avem efectiv construiti 53,38 de kilometri, afara de cei 15 care sunt in circulatie si cei 9 care sunt nefunctionali – si ati vazut ca nu am facut niciun anunt legat de receptia celor 9 km, pentru ca atata timp cat nu sunt functionali nici nu i-am avut in discutie. Deci, s-au mai receptionat circa 9 kilometri in zona Gilau – Nadaselu, dar vom vorbi de ei atunci cand podul va fi realizat, undeva in toamna anului viitor.

Cu alte cuvinte, anul acesta nu am receptionat decat 24 de kilometri, foarte putin in raport cu ce ne propusesem, dar mai sunt finalizati la gata alti 53 de kilometri in amplasament acum, dar nu pot fi dati in circulatie din cauza legislatiei. In iulie s-a schimbat legislatia – 273 Regulamentul de receptie a fost schimbat prin 343 HG, astfel incat lucrurile sunt destul de clare. A disparut notiunea aceea cu anexa 2 si anexa 3 – stiti foarte bine ca era o anexa in care se treceau lucrarile care erau neconforme sau care nu afectau afectau siguranta circulatiei, era o nuanta foarte clara”, a explicat Ionita, dupa un eveniment de premiere a castigatorilor unui concurs de fotografii initiat de CNAIR.

Potrivit acestuia, pe Lugoj – Deva lot 4 sunt in jur de 12 kilometri care sunt finalizati de antreprenor inclusiv cu elemente de siguranta circulatiei, pe Lugoj – Deva lot 3 sunt 8,6 kilometri, pe Lugoj-Deva lot 2 sunt cei 4 km care nu vor fi functionali decat cand se finalizeaza sectiunea E, pe Sebes-Turda lot sunt 16 km, care vor fi receptionati undeva la inceput de februarie, in prima saptamana din februarie.

“Ne anunta antreprenorul ca finalizeaza si aductiunea cu apa sau ce mai are de facut. Practic, sunt finalizati toti, dar mai e o problema la centrul de intretinere”, a subliniat Ionita.

In plus, pe Sebes – Turda lot 3 in jur de 12,4 km vor fi receptionati pe data de 9 ianuarie, in cazul in care conditiile sunt indeplinite.

“Pe 9 ianuarie ne prezentam la receptie si, in masura in care sunt indeplinite conditiile, receptionam. Receptia poate sa dureze si 2-3 zile. Vor fi 12,4 km pe Sebes-Turda lot 3. Ce am facut in acest an, practic, se va concretiza incepand cu anul viitor cu un varf in anul 2019. Daca nu promovezi obiective, nici nu ai de unde receptiona. Trebuie sa promovam toate obiectivele de care Romania are nevoie, le-am promovat si in 2019 vom avea un varf, asa cum s-a intamplat si in 2013. Obiective promovate incepand cu 2010 s-au concretizat in 2013, ca un varf undeva la 140 de km. Dupa aceea, obiective au fost promovate putine”, a precizat seful CNAIR.

Alte loturi de autostrada care se asteapta sa fie finalizate in 2018 sunt si pe Lugoj – Deva lot 3, Sebes – Turda, lot 2, Campia Turzii – Ogra si Ogra – Tirgu Mures si “ciotul” de 3 km la intrarea in Bucuresti.

“Eu sper, totusi, si la Lugoj – Deva lot 3, unde este un progres fizic de 80% si antreprenorul ne-a spus ca undeva in luna septembrie finalizeaza acest obiectiv, dar am mai avut promisiuni si in anul in curs si nu am ajuns sa avansam decat cu cateva procente, in jur de 5%. Apoi Sebes – Turda lot 2, Campia Turzii – Ogra – sunt 6 km pe care mizam, intre Ogra si Targu Mures avem un progres foarte bun. Si intrarea in Bucuresti este iarasi un sector pe care contam. Daca vom aduna toate aceste obiective, vom ajunge la acea valoare de 156 de km spusa de ministru”, a adaugat el.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat la audierile din comisiile reunite de buget-finante, cu ocazia dezbaterii proiectului de buget al ministerului de resort aferent anului viitor, ca in 2018 vor fi receptionati minimum 156,79 kilometri de autostrada.

Bugetul general consolidat al MT pe anul 2018 este in suma de 9,132 de miliarde de lei credite bugetare, iar 30,9 milioane de lei credite de angajament.

Bugetul de investitii al Ministerului Transporturilor pe anul 2018 este in suma de 4,754 miliarde de lei si reprezinta 70% din bugetul general consolidat al MT, compus din: componenta locala aferenta proiectelor cu finantare nerambursabila pre-aderare (ISPA, Phare) – 341,062 milioane lei, cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila finantate in cadrul acordurilor preluate de MFP ce se regasesc in bugetul MT – 4,812 milioane lei, proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 – 4 miliarde de lei si obiective de investitii finantate exclusiv de la bugetul de stat – 358,477 milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1