Seful diplomatiei turce: Guvernul german nu este nazist, dar practicile sale amintesc de perioada respectiva

PNL

Turcia nu considera ca actualul guvern german este nazist, dar practicile acestuia aduc aminte de perioada respectiva (nazista, n.r.), a declarat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de postul de televiziune NTV, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Seful diplomatiei turce a facut referire la o declaratie facuta duminica de presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Germania de ‘practici naziste’.

Relatiile deja tensionate intre Germania si Turcia s-au deteriorat dupa ce ziaristul Deniz Yucel, care are dubla cetatenie, turca si germana, a fost retinut pe 14 februarie de autoritatile turce, ulterior fiind arestat, sub banuiala de apartenenta la o organizatie terorista. Aceasta masura — considerata miercuri de ministrul de externe german drept ‘gresita si inadecvata’ — a cauzat iritare in Germania, unde mai multe landuri au decis sa nu autorizeze desfasurarea unor mitinguri de sustinere a reformei constitutionale din Turcia, evenimente la care urmau sa participe si membri ai executivului turc.

Intr-o incercare de detensionare a relatiilor dintre tarile lor, ministrii de externe german si turc, Sigmar Gabriel si Mevlut Cavusoglu, au avut miercuri, la Berlin, prima intalnire intre reprezentantii guvernelor lor dupa arestarea jurnalistului Deniz Yucel.

Intalnirea Gabriel-Cavusoglu s-a desfasurat la o zi dupa ce seful diplomatiei turce s-a adresat compatriotilor sai, la consulatul Turciei de la Hamburg, in cadrul campaniei de popularizare in randul diasporei turce a reformei constitutionale care va duce la sporirea puterilor presedintelui Erdogan. Aceasta reforma va face obiectul unui referendum care va avea loc pe 16 aprilie.

In ultimele zile, mai multe mitinguri de campanie planificate de Turcia au fost anulate de autoritatile germane si olandeze, iar cantonul elvetian Zurich a cerut miercuri guvernului federal elvetian sa nu permita vizita lui Cavusoglu, programata duminica viitoare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1