Seful Google: Android a creat mai mult optiuni, nu mai putine

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Decizia Comisiei Europene de a amenda Google cu o suma record omite faptul ca sistemul Android ofera nenumarate optiuni miilor de producatori de telefoane si operatorilor de retele de telefonie mobila, milioanelor de dezvoltatori de aplicatii din intreaga lume care si-au cladit afacerile cu ajutorul Android si miliardelor de consumatori care acum isi permit si folosesc smartphone-uri Android de ultima generatie, considera Sundar Pichai, CEO Google, informeaza AGERPRES.

“Astazi, Comisia Europeana a adoptat o decizie de initiere a procedurii privind practicile anticoncurentiale impotriva Android si a modelului sau de afaceri. Decizia trece cu vederea faptul ca telefoanele prevazute cu sistemul de operare Android concureaza cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participantii la studiul de piata realizat de Comisie.

Omite si faptul ca Android ofera nenumarate optiuni miilor de producatori de telefoane si operatorilor de retele de telefonie mobila care produc si vand dispozitive Android; milioanelor de dezvoltatori de aplicatii din intreaga lume care si-au cladit afacerile cu ajutorul Android si miliardelor de consumatori care acum isi permit si folosesc smartphone-uri Android de ultima generatie. Cand cumperi un telefon cu Android, alegi una dintre cele mai cunoscute doua platforme mobile din lume – una care a contribuit la extinderea gamei de telefoane disponibile la nivel mondial”, afirma sursa citata intr-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, in prezent, datorita sistemului Android, exista mai mult de 24.000 de dispozitive, la preturi variate, din peste 1.300 de marci diferite, inclusiv ale unor producatori de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni, letoni, olandezi, polonezi, romani, spanioli, suedezi si unguri. Telefoanele produse de aceste companii sunt diferite, dar au in comun capacitatea de a rula aceleasi aplicatii. Niciun producator de telefoane nu este obligat sa adopte aceste reguli, ei putand folosi sau modifica Android in orice mod doresc, asa cum a facut Amazon cu tabletele Fire si stick-urile TV, subliniaza Pichai.

“Daca vor sa aiba succes, platformele de tip open-source trebuie sa faca eforturi deosebite pentru a raspunde in mod egal nevoilor fiecarui utilizator. Istoria ne arata ca lipsa regulilor privind compatibilitatea de baza duce la fragmentarea platformele open-source, ceea ce afecteaza utilizatorii, dezvoltatorii si producatorii de telefoane. Regulile de compatibilitate ale sistemului Android nu permit acest lucru si il transforma intr-o propunere atractiva pe termen lung pentru fiecare”, a mentionat CEO-ul Google.

El a explicat ca, datorita sistemului de operare Android, un telefon obisnuit poate avea preinstalate pana la 40 de aplicatii de la mai multi dezvoltatori, nu doar de la compania de la care este achizitionat telefonul. Practic, un utilizator obisnuit de telefon Android va instala el insusi cam 50 de aplicatii.

La nivel global, anul trecut au fost descarcate, potrivit sursei citate, peste 94 miliarde de aplicatii din magazinul de aplicatii Google Play, browsere precum Opera Mini si Firefox au fost descarcate de mai bine de 100 milioane de ori, UC Browser de mai bine de 500 milioane de ori.

“Este o diferenta considerabila fata de situatia din anii 1990 si de la inceputul anilor 2000—in epoca dial-up. Pe atunci, schimbarea aplicatiilor preinstalate pe calculator sau adaugarea unora noi era greoaie din punct de vedere tehnic si lua mult timp. Decizia Comisiei privind Android ignora noua gama extinsa de optiuni si dovada clara a modului in care oamenii isi folosesc telefoanele”, subliniaza Sundar Pichai.

Acesta a mentionat ca in ultimii 10 ani Google a investit miliarde de dolari pentru a ajunge la versiunea Android actuala astfel incat producatorii de telefoane au optiunea de preinstalare a unor aplicatii Google populare (precum Search, Chrome, Play, Maps si Gmail), dintre care unele genereaza venituri pentru companie, iar toate garanteaza punerea in functiune a telefonului pe loc, direct din cutie.

“Producatorii de telefoane nu sunt obligati sa includa serviciile noastre si au totodata libertatea de a preinstala aplicatii concurente alaturi de ale noastre. Ceea ce inseamna ca noi obtinem venituri numai daca sunt instalate aplicatiile noastre si daca oamenii aleg sa le foloseasca in locul aplicatiilor concurente”, a mai explicat seful Google.

Sundar Pichai apreciaza, totodata, ca distribuirea gratuita a platformei Android si a suitei de aplicatii Google este eficienta nu doar pentru producatorii de telefoane si operatori ci si pentru dezvoltatori si consumatori.

“Pana acum, modelul de afaceri Android a insemnat ca nu am fost nevoiti nici sa le cerem producatorilor de telefoane sa plateasca tehnologia pe care le-am oferit-o, nici sa depindem de un model de distributie riguros controlat. Intotdeauna am considerat ca extinderea aduce cu sine mai multa responsabilitate. Un ecosistem Android sanatos si prosper este in interesul tuturor si am demonstrat ca suntem dispusi sa facem schimbari. Dar suntem ingrijorati ca decizia de astazi (amenda Comisiei Europene, n.r.) va anula echilibrul solid pe care l-am atins cu Android si ca transmite un semnal ingrijorator, ce favorizeaza sistemele brevetate in detrimentul platformelor deschise”, a mai spus directorul general al companiei.

El a anuntat, de asemenea, ca Google intentioneaza sa conteste decizia Comisiei Europene.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca amendeaza Google cu 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale legate de dispozitivele mobile Android avand drept scop consolidarea pozitiei dominante a motorului de cautare Google.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2