Seful Romsilva: Avem un program de impaduriri de aproape 2.600 hectare in toamna

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va aloca in aceasta toamna circa 10-12 milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de aproape 2.600 de hectare in zona de campie, respectiv in sudul si sud-estul tarii, lucrari care se vor finaliza in urmatoarele doua saptamani, a declarat, joi, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahontu, la debutul campaniei de impaduri desfasurate pe raza Ocolului Silvic Branesti (Directia Silvica Ilfov), informeaza AGERPRES.

“Romsilva are un program de impaduriri la nivelul anului 2017 de 14.250 hectare in fondul forestier public al statului, din care 5.500 hectare sunt impaduriri efective, iar restul regenerari naturale. 85% din programul de regenerare a fost executat in campania de primavara si acum, in aceasta toamna, mai avem doar 2.600 de hectare, circa 1.200 prin impaduriri si 1.400 hectare prin regenerari naturale.

Apreciem ca in urmatoarele doua saptamani vom realiza acest program. Este o cifra mica pentru noi si pentru ca am realizat in primavara 85% din suprafata programata pentru 2017, este mai usor in campania de toamna”, a precizat Pahontu.

Acesta a subliniat ca in campania de toamna vor fi plantati in jur de 4,1 milioane de puieti forestieri din productie proprie, dupa ce in campania de primavara au fost folositi 29 de milioane de puieti, iar fondurile necesare vor fi asigurate din Fondul de Conservare si Regenerare a Padurilor.

“Fondurile sunt asigurate dintr-un fond special care se numeste din Fondul de Conservare si Regenerare a Padurilor. Pentru lucrarile din primavara au fost cheltuite 71 de milioane de lei, iar in aceasta toamna in jur de 10-12 milioane de lei. In general, toamna se realizeaza lucrari de regenerare la campie, acum vor fi in sudul si sud-estul tarii, pentru ca puietii vor beneficia de aportul hidric de peste iarna si vor intra in vegetatie cu alta vigoare in primavara. Din punct de vedere tehnologic, in zona de campie este mult mai bine toamna, iar in zona de munte, unde folosim rasinoase, lucrarile se fac primavara”, a explicat directorul general al regiei.

Intrebat daca Romsilva va infiinta perdele forestiere in acest an, seful regiei a mentionat ca se afla in etapa de executare a procedurilor de cadastru in vederea exproprierii pentru o suprafata de 600 de hectare.

“Romsilva are un program foarte indraznet in privinta perdelelor forestiere. Noi suntem acum in etapa de de executare a procedurilor de cadastru si a celor juridice in vederea exproprierii. Suntem destul de avansati si speram ca in perioada urmatoare, undeva pana in primavara, o sa reusim sa punem la dispozitia ministerului documentele necesare pentru 600 de hectare, in vederea initierii unei Hotarari de Guvern de expropriere. In general, pe proiectele date de minister suprafetele sunt langa autostrazi, A1 si A2. Procedurile de expropriere sunt foarte migaloase, sunt foarte multe etape de parcurs, si practic noi am primit aceste documentatii undeva prin vara, in iunie-iulie si noi de atunci ne-am ocupat de ele”, a adaugat Pahontu.

Campania de impaduriri de toamna a fost marcata oficial, joi, la Ocolul Silvic Branesti din cadrul Directiei Silvice Ilfov, la eveniment participand alaturi de directorul general al Romsilva, si Cezar Raduta, director al Directiei Silvice Ilfov, Theodor Chiriac, seful Ocolului Silvic Branesti, elevi si cadre didactice ale Colegiului Silvic’ Theodor Pietraru’ din Branesti.

In aceasta toamna, Romsilva mai are prevazute si completari curente in plantatii pe o suprafata de 207 de hectare si lucrari de refacere a plantatiilor pe alte 141 de hectare.

Programul anual de regenerare a padurilor de stat administrate de Romsilva prevedere impaduriri pe o suprafata de 14.252 de hectare, din care 8.721 de hectare prin regenerari naturale si 5.531 de hectare prin impaduriri, completari curente in plantatii pe 2.589 de hectare si lucrari de refacere a plantatiilor afectate de calamitati pe alte 306 hectare.

In campania de impaduriri de primavara, Romsilva a regenerat 12.100 de hectare, adica 84,9% din programul anual, 7.629 de hectare fiind regenerate natural, iar 4.471 de hectare au fost impadurite. In campania de primavara au fost plantati 28,9 milioane de puieti, valoarea investitiilor in regenerarea padurilor de stat ridicandu-se la 70,3 milioane de lei.

In ultimii 26 de ani, Regia Nationala a Padurilor — Romsilva a regenerat natural sau artificial peste 540.000 de hectare paduri de stat.

Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare paduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier national.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2