Seminar dedicat foștilor deținuți politic din coloniile de muncă din Baia Sprie, Cavnic, Nistru (FOTO)

Vineri, în zona fostului Depozit de Dinamită al Exploatării Miniere din Baia Sprie (Puțul 5) a avut loc seminarul Centrului de informare și documentare ”Martirii Crezului” dedicat foștilor deținuți politic din coloniile de muncă din Baia Sprie, Cavnic, Nistru și nu numai, precum și Luptătorilor din Rezistența Armată Anticomunistă, informează Consiliul Județean Maramureș.

La acest eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan.

”Trebuie să ne aducem mereu aminte de atrocitățile regimului comunist şi să onorăm memoria celor care au apărat cu viața crezul lor, dorința de libertate. Au îndurat chinuri groaznice și nimic nu li s-a părut prea mult sau prea greu. Și-au dorit să aibă dreptul de a se exprima liber, de a-și prezenta convingerile și, mai presus de toate, cei dragi ai lor să aibă o viață mai bună.

”Lagărele” de muncă din Baia Sprie, Cavnic erau binecunoscute în rândul martirilor din întreaga țară. Avem datoria de a spune realitatea tinerilor care, la rândul lor, o vor prezenta copiilor și nepoților lor. Astfel de trăiri nu trebuie să se mai repete”, a punctat Radu Trufan.

Vicepreședintele a amintit faptul că ziua de azi are o însemnătate aparte, fiind ziua de naștere a marelui om politic Corneliu Coposu, președintele PNȚCD, cel care ne-a îndemnat în permanență să privim România ca pe ”o țară pe care am luat-o cu împrumutul de la copiii noștri”. Așadar, trebuie să continuăm să ne clădim viața pe libertate și democrație pentru a ne bucura de dreptul liber de exprimare și de posibilitatea de a ne alege conștient drumul în viață.

De asemenea, conform Info Baia Sprie, între zidurile seminarului au mai fost prezenți numeroase personalități de seamă dintre care am remarcat în mod deosebit pe Klara Gușeth și dr. Marius Uglea, de la Arhivele Statului filiala Baia Mare, cercetători cu merite deosebite în domeniile dezbătute și cunoscători ai multor evenimente ale temelelor prezentate.

Interesul manifestat a fost de o valoare reală. Au avut reprezentanți de la Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Asociația ”Pro Activ Memoria” Baia Sprie, Asociația ”Om pentru Om” Baia Mare, Biblioteca Județeană Petre Dulfu, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu-Ocna, Asociația Centrul de Studii Regionale și Pluraliste ”Transilvania” Târgu-Murteș, mai mulți participanți de la fosta mina Baia Sprie.

Primarul orașului Baia Sprie, Bîrda Sebastian Alin, a deschis lucrările seminarului, vorbind despre importanța temei aici în Baia Sprie și în locația din vecinătatea centrului de discriminare a celor 1600 de deținuți politici chinuiți și exterminați de regimul communist, după care specialiștii au prezentat lucrările pregătite pentru a fi expuse publicului.

La manifestare a fost expus un bogat material documentar, asigurat de Asociația foștilor Deținuți Politici și de Biblioteca orașului Baia Sprie, mai arată Info Baia Sprie.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu