SEMNAL DE ALARMĂ – Icoanele din bisericile de lemn din Maramureș se degradează

Reclame home 1
Reclame home 1

Semnal de alarmă tras de către conducerea Direcției Județene pentru Cultură Maramureș. În bisericile din județ sunt icoane care au nevoie mare de restaurare, însă nu li se poate face publicitate pentru că riscă să fie furate. A recunoscut acest lucru chiar Ioan Marchiș, directorul instituției amintite mai înainte.

„Maramureșul are foarte multe icoane care se degradează, nu avem bani de restaurarea lor. Nu putem să le facem nici publicitate, că dacă v-aș spune că avem icoane la monumentul UNESCO X care valorează sute de mii de euro, a doua zi a și dispărut. Nu există sisteme bune de securitate, de alarmă, nici nu se deschid bisericile așa cum trebuie pentru că nu funcționează ghizii, dar asta e o altă problemă ce ține de turism. Înainte de a face sisteme de securitate e important să clasăm aceste icoane. Dacă noi clasăm aceste icoane la Tezaur și le facem publicitate, noi am participa la insecuritatea lor”, a spus Marchiș.

Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a spus că există finanțări disponibile atunci cand vine vorba de bisericile UNESCO, trebuie doar să fie accesate.

„Depuneți proiecte, există finanțări pentru orice aveți nevoie atunci cand vine vorba de patrimoniu, dar mai ales de UNESCO. Aceste biserici sunt niște valori inestimabile și tocmai de aceea vă spun că este nevoie să avem grijă de bisericile acestea. A fost semnat de cei de la Consiliul Județean un partaneriat cu Episcopia Maramureșului și se vor depune proiecte pentru accesarea de fonduri europene”, a spus Stauder.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole