Semnal editorial: Baia Mare de altadata (1945-1989)

Reclame home 1
Reclame home 1

A aparut, de curand, la Editura Eurotip, sub auspiciile cotidianului Glasul Maramuresului, volumul „Baia Mare de altadata”. O carte de istorie orala a municipiului de pe malul Sasarului. Se refera exclusiv la perioada regimului comunist (1945-1989).

La baza lucrarii au stat articole aparute in cotidianul Glasul Maramuresului in intervalul 2006-2012, intr-o pagina tematica. Din selectia acestor articole s-a conturat structura cartii, urmarindu-se cronologic evenimentele ce s-au succedat in cele patru decenii de comunism: de la falsificarea alegerilor parlamentare din noiembrie 1946 si pana la Revolutia din decembrie 1989.

Intre aceste doua repere s-a asezat, peste Baia Mare, o istorie controversata, marcata, indeosebi, de constructia orasului (Cartierul Lenin, Blocul Rosu de pe strada Cosbuc, Zece Case, Cartierul Sasar, Zona RFN, Fabrica de Lapte, Faimar, Maratex, Semiluna, Tipografia, Fabrica de Marmelada, Unitatea militara de pe bd. Bucuresti, Magazinul Maramures, Universul Copiilor, Aschiuta, Romarta, Gara veche, Cartierul Traian, Arteziana de pe platou, Cinema Dacia, Uzina de Plumb, Barajul Firiza etc.).

Cartea nu cuprinde documente istorice, ci marturii ale baimarenilor traitori sub regimul comunist, o parte dintre ei chiar aflati, la un moment dat, in functii – cheie ale regimului (fosti directori de intreprinderi si institutii, persoane cu functii in aparatul de partid si de stat etc.)

Alte capitole se refera la anii de scoala, dar si la timpul liber. Sarbatorilor in comunism li s-a dedicat un capitol aparte, la fel si mecanismului prin care functiona dictatura comunista: Ceausescu, Partidul, Securitatea.

Stilul de viata al romanilor, in comunism, cu greu ar putea fi imaginat de tinerii din ziua de azi. Ca sa nu mai vorbim de rationalizarea din anii ‘80 a alimentelor, a combustibilului, a curentului electric etc.

Lansarea cartii va avea loc joi, 3 iulie 2014, ora 15.00, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2