Senat: Legea privind cartelele prepay, respinsa

Reclame home 1
Reclame home 1

telefonSenatorii au respins, joi, Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, retrimisa Parlamentului spre reexaminare, ca urmare a faptului ca judecatorii CCR au declarat actul normativ neconstitutional in ansamblul sau, transmite Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa vizeaza “stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit in domeniul luptei impotriva criminalitatii organizate si in special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum si a actelor de terorism”.

Initiatorii proiectului de lege precizeaza ca, in prezent, piata de telefonie mobila din Romania este dominata de clientii de tip prepay, care reprezinta aproximativ 67% din numarul total de utilizatori ai serviciilor de comunicatii mobile.

“Cartelele preplatite au un regim juridic diferit de cel al utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice furnizate pe baza de abonament, fapt care face dificila identificarea utilizatorilor de cartele preplatite in cazul activitatilor efectuate pentru desfasurarea cercetarii penale ori pentru cunoasterea, prevenirea si contracararea riscurilor ori amenintarilor la adresa securitatii”, se arata in expunerea de motive a proiectului initiat de Guvern.

Initiatorii explica, totodata, si faptul ca actuala situatie creeaza discriminari intre consumatorii serviciilor achizitionate de la furnizori, “in conditiile in care legislatia nationala recunoaste dreptul furnizorilor de a colecta si prelucra datele cu caracter personal numai ale abonatilor, impreuna cu obligatia acestora din urma de a pune la dispozitie aceste date”.

Potrivit formei legii trimise spre promulgare si retrimisa Parlamentului, se propune inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite, precum si colectarea si stocarea datelor acestora. In cazul utilizatorilor de internet, legea stipuleaza ca datele acestora vor fi stocate pe o perioada de sase luni de la data retinerii acestora.

Curtea Constitutionala a fost insa sesizata, in data de 9 iulie 2014, de catre Avocatul Poporului, si a admis obiectia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii in discutie, considerandu-se ca “acest demers legislativ prin care datele cu caracter personal urmeaza a fi retinute, in mod continuu, timp de sase luni de la momentul generarii acestor informatii, ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice, precum si principiului proportionalitatii”.

Decizia CCR nr. 461/16 septembrie 2014 este definitiva si obligatorie. Senatul, prima Camera sesizata in acest caz, a respins legea cu 93 de voturi pentru si doua voturi impotriva. Legea are un caracter ordinar.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2