Senat: Ordonanta privind plata defalcata a TVA, adoptata

Reclame home 1
Reclame home 1

Senatul a adoptat marti, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA, informeaza AGERPRES.

Plenul si-a insusit raportul Comisiei de buget-finante a Senatului, care a modificat OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA, stabilind ca aceasta masura sa se aplice doar pentru firmele aflate in insolventa, faliment si cele care la finalul anului 2017 au datorii la plata TVA.

In favoarea proiectului au votat 54 de senatori si 45 s-au pronuntat impotriva.

Secretarul de stat la Ministerul Finantelor Publice Oana Iacob a afirmat ca sustine forma amendata a ordonantei, ceea ce presupune aplicarea obligatorie a mecanismului TVA split dupa data de 1 ianuarie 2018 doar pentru categoriile mentionate de contribuabili si optionala pentru restul.

Senatorul Florin Citu a precizat ca votul PNL este impotriva Ordonantei 23/2017 prin care se incearca schimbarea unui sistem, care „arunca o tara in aer”.

„TVA split este prezentata astazi ca masura care ar incerca sau ar trebui sa elimine evaziunea fiscala. Acum aud cuvantul ‘optional’ de la Guvern si de la PSD. Sa elimini evaziunea ‘optional’ mi se mare cam ciudat, dar in fine. (…) Imi pare rau pentru domnul ministru (ministrul Finantelor, Ionut Misa — n.r.), care a aruncat aceasta nucleara asupra economiei, nu a avut curajul sa vina sa si-o sustina in Parlamentul Romaniei.

Ca de fiecare data, trimite cate un secretar de stat sau nu trimite pe nimeni. Dar aceasta masura TVA split a fost criticata nu numai de noi, cei din Opozitie, dar si de oameni de afaceri care lucreaza astazi cu statul. (…) Deci, incercam astazi sa schimbam un sistem, sa aruncam o tara in aer. (…) PNL va vota impotriva acestei variante”, a afirmat, in plen, Citu.

Senatorul Nicoleta Dinu a anuntat votul USR impotriva Ordonantei 23/2017, pentru ca propune „un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare”.

„Grupul USR va vota impotriva proiectului de aprobare a Ordonantei 23/2017 si lanseaza catre colegii din plen indiferent de apartenenta la un partid sau altul sa respinga aprobarea acestui proiect de lege. Ordonanta 23/2017 propune un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare.

Marturisim ca am adoptat o pozitie pragmatica in cadrul comisiei de raport, incercand prin amendamentele dezbatute sa amelioram fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti si sa diminuam astfel pe cat posibil un rau iminent. Forma consolidata a proiectului de lege cu amendamentele admise ramane totusi neconvingatoare. Efectele pozitive in privinta colectarii TVA vor fi modeste in raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor”, a explicat Dinu.

Si senatorul Tanczos Barna s-a pronuntat impotriva ordonantei, adaugand ca asteapta de la Ministerul de Finante masuri pentru combaterea comertului ilicit.

„Varianta pe care o avem acum este clar o varianta imbunatatita in comparatie cu proiectul venit de la Guvern, care era un fel de tavalug ce trecea prin toata economia nationala si obliga firmele la o evidenta complet diferita fata de cea de pana acum a TVA. (…) Asemenea masuri nu impiedica comertul ilicit cu alcool, tigari sau alte produse. Inca o data ii impovaram pe cei care lucreaza corect. (…) UDMR nu va vota nici ordonanta si nici raportul, pentru ca principiul de la care s-a plecat este unul gresit. Este bine-venita o imbunatatire la Camera Deputatilor, care trebuie sa fie o respingere a ordonantei si de implementare a unor masuri din partea Ministerului de Finante in vederea readucerii la lumina a comertului ilicit”, a explicat Tanczos Barna.

Senatorul PMP Traian Basescu a sustinut ca „split TVA nu are ce cauta in sistemul de taxe indirecte din Romania”.

„Cred ca ne pregatim sa facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fara amendamente. Acest split TVA nu are ce cauta in sistemul de taxe indirecte din Romania. De exemplu, unul din argumentele Ministerului de Finante este diminuarea evaziunii fiscale.

Oameni buni, evaziunea fiscala nu o fac firmele despre care se stie ca au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se stie nimic. (…) As intreba Ministerul de Finante: cate societati din Romania vor intra sub incidenta split TVA? Aveti un raspuns, aveti o evaluare?

A doua intrebare: cati dintre cei care vor fi obligati sa se inroleze in acest split TVA sunt firme aduse la a nu-si plati TVA-ul datorita intarzierilor rambursarii TVA de catre Ministerul de Finante. Eu cred ca este o masura pripita si fac un apel la colegii senatori care stiu cat de cat ce se intampla in viata economica a Romaniei sa voteze impotriva acestei initiative. Nu asa se combate evaziunea fiscala, ci cautandu-i pe cei care nu sunt inregistrati nicaieri”, a mentionat Basescu.

Senatorul social-democrat Niculae Badalau a declarat ca ordonanta era necesara pentru „imbunatatirea si pentru sanatatea mediului de afaceri”, iar Serban Nicolae a punctat ca prin aceasta masura spera sa se „intareasca disciplina financiara”.

„Daca pana acum s-ar fi luat masurile necesare si nu am fi pe ultimul loc la colectarea TVA declarat, nu ma refer la cel evazionat, nu ma refer la cel ascuns, nu ma refer la cel mascat in diverse proceduri de optimizare fiscala cu ghilimelele de rigoare, poate nu ar fi fost nevoie de o astfel de masura.

Dar, din pacate, acumulam an de an miliarde de euro TVA declarat si neincasat pe procedurile actuale. (…) E foarte greu sa spunem la aceasta ora daca masura este una buna sau una rea, daca va avea efecte negative sau pozitive, pentru ca ea nu s-a mai aplicat. Si o varianta si cealalta sunt la nivel de speculatie. Speram sa intarim disciplina bugetara si resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul cand ele se datoreaza”, a spus liderul grupului PSD, Serban Nicolae.

Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole