Senat: Ordonanta referitoare la voucherele de vacanta – adoptata in plen

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Senatul, in sedinta plenului de luni, a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 46/2017 referitoare la voucherele de vacanta in forma adoptata de Guvern, astfel ca autoritatile publice locale si centrale vor acorda angajatilor din sistemul public central sau local, pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie sub forma de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei, informeaza AGERPRES.

Ordonanta a fost criticata, in plen, de opozitie si de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Conform OUG 46/2017, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, „acorda, in limita sumelor prevazute in bugetul alocat cu aceasta destinatie, in perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. In limita resurselor bugetare, angajatorul stabileste (…) cand acorda voucherele de vacanta, de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz”.

Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice in unitatile afiliate, fiind considerata contraventie daca voucherul este acceptat de la alte persoane decat titularul.

Actul normativ prevede ca sunt interzise comercializarea voucherelor, fapta de a da rest in bani la voucherul de vacanta, diminuarea valorii nominale a acestora si vanzarea de catre agentiile de turism la un pret mai mare a aceluiasi pachet de servicii achizitionat cu vouchere de vacanta, fata de cel achitat cu alte mijloace de plata.

Senatorul PNL Florin Citu a subliniat ca prin Ordonanta se acorda vouchere de vacanta intr-un an in care au fost taiate la rectificarea bugetara 10,6 miliarde de lei de la investitii.

„PNL nu sustine aceasta Ordonanta, aceasta masura, tocmai pentru ca nu isi are rostul, in conditiile in care deja, pentru unii, salariile in sectorul bugetar au crescut cu 50%”, a spus Citu.

Presedintele Comisiei de buget-finante, senatorul PSD Eugen Teodorovici, si-a exprimat dezacordul fata de modalitatea de acordare a acestor vouchere de vacanta.

„Mecanismul pe care il propuneti, acela de vouchere, este unul care nu se justifica. Se putea face foarte bine la nivelul unei institutii publice decontarea in limita a 1.450 de lei a oricarei facturi venita din partea unui operator de turism, indiferent de locatie, de numarul de stele sau margarete. Era mai simplu, fara sa mai dati bani pe vouchere (…) Angajatii pot sa intre din prima zi de lucru in concediu de odihna, cum spune legea. Asta inseamna ca acea persoana, neavand voucher, nu va putea deconta o parte din servicii. (…) Ca Minister al Turismului trebuie sa fiti preocupati ca voucherele sa fie cheltuite cat mai multe in timpul unui an. Faptul ca un angajat la stat transfera copilului sau un astfel de voucher pentru a-l utiliza acel copil nu inseamna nimic. Persoana respectiva (n.r. titularul voucherului) poate sa nu plece din motive de sanatate si un astfel de voucher sa ramana neutilizat (…) Sper ca pana la final de an sa ganditi un sistem mult mai eficient”, a afirmat Teodorovici.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 46/2017 pentru modificarea si completarea OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta a fost adoptat de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata cu 70 de voturi „pentru” 12 „abtineri” si 24 „impotriva”. Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2