Senat: Raport favorabil pentru proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare

Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia juridica a Senatului a adoptat, luni, un raport favorabil pentru proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, informeaza AGERPRES.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat ca proiectul a fost structurat pe zece domenii de abilitare: finante publice si economie; dezvoltare regionala, administratie publica si fonduri europene; mediu; sanatate; agricultura si dezvoltare rurala; munca si servicii sociale; cultura si identitate nationala; comunicatii si societate informationala; transporturi; prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

„Ordonantele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pana la inceputul primei sesiuni ordinare a anului 2018, nerespectarea termenului atragand incetarea efectelor ordonantei”, a declarat el.

Guvernul a aprobat pe 23 noiembrie proiectul de lege privind abilitarea sa de a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacantei parlamentare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege propune abilitarea Guvernului sa emita ordonante in perioada cuprinsa intre incheierea celei de a doua sesiuni ordinare a anului 2017 si pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in prima sesiune ordinara a anului 2018.

Conform sursei citate, in domeniul finantelor publice si al economiei sunt vizate modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice, modificari si completari ale legislatiei privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si compensarea unor creante reciproce intre statul roman si persoanele beneficiare ale legilor in domeniul restituirii proprietatii.

„In ceea ce priveste domeniul dezvoltarii regionale, Executivul isi propune reglementarea unor masuri in domeniul fondurilor europene nerambursabile, programelor nationale de dezvoltare locala, dar si modificarea si completarea actului normativ privind infiintarea Administratiei Nationale ‘Apele Romane’, precum si organizarea si publicarea monitoarelor oficiale ale unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale in format electronic. In domeniul transporturilor, Guvernul isi propune modificarea si completarea ordonantei privind aplicarea tarifului de utilizare si a traficului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania”, se arata in comunicat.

In materie de agricultura si dezvoltare rurala, Executivul propune abilitarea de a aduce modificari si completari ordonantei privind produsele agroalimentare ecologice.

„In privinta mediului, Guvernul isi propune modificarea si completarea ordonantei de urgenta privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene”, potrivit aceleiasi surse.

In domeniul culturii si identitatii nationale, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante mentioneaza modificarea si completarea legislatiei privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor si proiectelor culturale, protejarea patrimoniului cultural national mobil si a monumentelor istorice si protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national.

Referitor la comunicatii si societatea informationala, Cabinetul Tudose isi propune adoptarea unor masuri privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice. De asemenea, Executivul vrea sa fie abilitat sa reglementeze unele masuri in domeniul sanatatii si sa modifice si sa completeze acte normative in domeniul serviciilor sociale.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole