Senat: Ursul a fost inclus, pentru 5 ani, pe lista animalelor ce pot fi vanate in anumite conditii

home camp2
home camp2
home camp2

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativa pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioada de 5 ani, pe lista animalelor salbatice pentru care vanarea este permisa in anumite perioade ale anului, informeaza AGERPRES.

Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobata de Senat cu 68 de voturi ‘pentru’ si 13 abtineri.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vanarea este interzisa si inclus, pe o perioada de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vanate in anumite perioade.

Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai si 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despagubirilor in cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro in care vanarea este permisa si 40.000 de euro in afara acestor perioade.

“Pentru o perioada de 5 ani, ursul a fost trecut in alta anexa, care permite emiterea unor autorizatii prin care populatia de urs poate fi optimizata. Prin reducerea in ultimii ani a interventiei oamenilor, populatia de urs a scapat practic de sub control. Daca ne uitam la alte state UE, vedem ca folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE si intervin in mod profesionist si hotarat pentru reglementarea si optimizarea populatiei. Asta dorim si noi de la Ministerul Mediului – sa gaseasca in aceasta perioada o solutie sa negocieze cu Comisia Europeana un program de derogari prin care sa se intervina, alaturi de asociatiile de vanatoare, pentru optimizarea populatiei de urs din Romania”, a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna.

El a explicat ca in prezent “nu exista vanatoare, ci doar interventie in cazul ursilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni”.

“Nu exista un program de optimizare sau management al populatiei. Inainte de 2016, existau cote de interventie, poate ca ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui sa revenim la un program de optimizare a populatiei de urs”, a adaugat Tanczos Barna.

Senatorul USR Mihai Gotiu si-a exprimat nemultumirea in plenul Senatului fata de amendamentul adoptat, dar Emanoil Savin (independent) l-a invitat in curtile caselor din Busteni sa vada pericolul prezentat de urs.

Actul normativ adoptat de Senat mai reglementeaza modul despagubirilor acordate in urma pagubelor produse de animalele salbatice.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *