Senatorii au dat unda verde infiintarii partidelor politice din cel putin trei membri

home camp2
home camp2
home camp2

Surse: Câ?i parlamentari voteaz? pentru suspendarea lui B?sescuSenatorii au aprobat miercuri, cu 100 de voturi pentru, o abtinere si 9 voturi impotriva, propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii partidelor politice nr.14/2003, care permite intre altele ca actul de constituire a unui partid politic sa fie semnat de cel putin trei membri fondatori, scrie Agerpres.

Propunerea, initiata de membrii Comisiei parlamentare de cod electoral, a fost sustinuta in plen de reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Valentin Iliescu.

“Guvernul isi exprima sustinerea pentru solutia propusa de Comisia de cod electoral ca o solutie de imbunatatire a calitatii competitiei electorale si instituirea unei reprezentari cat mai fidele a intereselor cetatenilor, evident, cu dorinta sincera de evitare a repetarii unor situatii juridice semnalate in trecut. Sunt mai mult lucruri importante in legea care se afla in discutia Senatului, primul si cel mai important fiind acea modificare de substanta prin care se valorifica principiul constitutional al pluralismului politic, ca urmare a dorintei de consolidare a statului de drept democratic si social”, a argumentat Iliescu.

Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru legislatia electorala a decis marti, in unanimitate, sa intocmeasca un raport de admitere cu includerea amendamentelor Consiliului Legislativ, a subliniat la randul sau presedintele comisiei, senatorul PNL Mihai Voicu.

Conform actului normativ, partidele politice se pot organiza si functiona la nivel national, la nivel local sau atat la nivel national, cat si local, conform statutului propriu. Actul de constituire poate fi semnat de cel putin trei membri fondatori.

O alta modificare, prin care initiatorii doresc valorificarea principiului constitutional al pluralismului politic, vizeaza lista semnaturilor de sustinere. Conform legislatiei in vigoare, aceasta lista trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti. Prin propunerea legislativa aprobata miercuri de senatori conditia este ca lista sa cuprinda cel putin trei membri fondatori.

Lista semnaturilor membrilor fondatori trebuie sa contina numele si prenumele, data nasterii, adresa, felul actului de identitate si numarul acestuia, precum si semnatura. Pana in prezent, pe o astfel de lista trebuia sa fie trecut si codul numeric personal. Lista va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a persoanei care a intocmit-o care sa ateste autenticitatea semnaturilor, sub sanctiunea prevazuta de art. 326 din Codul penal, conform caruia falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, prin consens politic s-au eliminat prevederile care leaga organizarea interna a partidelor de organizarea administrativ-teritoriala a tarii. “Eliminarea criteriului administrativ-teritorial aduce beneficiul posibilitatii de a infiinta partide locale, independent de diviziunea administrativ-teritoriala existenta, ceea ce va avea un rol esential in dinamizarea vietii politice la nivel local. Se vor putea organiza astfel structuri de partid, care sa raspunda activ problemelor cotidiene ale cetatenilor”, se arata in expunerea de motive.

Actul normativ instituie, pe de alta parte, mentiunea expresa ca structurile interne ale partidelor pot reprezenta partidul fata de terti la nivel corespunzator, pot deschide coturi la banca si vor raspunde de gestionarea acestora.

Proiectul de lege modifica, totodata, unul dintre criteriile privind constatarea inactivitatii unui partid politic. Astfel, desemnarea de candidati de catre un partid politic, singur sau in alianta, nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, dar cerintele sunt diferite in functie de natura alegerilor — locale, parlamentare sau europarlamentare.

In noua lege se abroga art. 48 in vigoare, conform caruia un partid politic se dizolva daca nu obtine, la doua alegeri generale succesive, un numar de cel putin 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse in oricare dintre scrutinurile urmatoare: consilii judetene, consilii locale, Camera Deputatilor, Senat.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *