Senatorii rusi cer interzicerea a 12 ONG-uri straine

stop-traficSenatorii rusi au cerut miercuri autoritatilor sa interzica 12 organizatii nonguvernamentale straine pe care le considera ‘indezirabile’, in virtutea unei legi votate in luna mai si denuntate de ONG-uri ca liberticide, relateaza AFP citata de Agerpres.

Lista celor 12 ONG-uri elaborata de parlamentari a fost trimisa Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Justitiei pentru validare, a precizat un purtator de cuvant al Consiliului Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus.

Sapte dintre cele 12 organizatii sunt americane, printre care se afla Freedom House si National Endowment for Democracy, al caror obiectiv declarat este lupta in favoarea democratiei in lume si care sunt finantate de guvernul american.

Alte trei sunt legate de Ucraina, precum Congresul Mondial Ucrainean, care se ocupa de coordonarea diasporei ucrainene in lume. Celelalte doua ONG-uri sunt legate de Polonia.

Julia Stasch, presedinta MacArthur Foundation, organizatie filantropica, si-a exprimat intr-un comunicat ‘deceptia si incomprehensiunea’ fata de motivele pentru care organizatia sa a fost plasata pe lista senatorilor rusi.

‘Suntem in intregime independenti si nu primim niciun sprijin din partea guvernului SUA. Noi nu ne angajam in activitati politice’, a asigurat Iulia Stasch.

‘Aceasta masura face parte din vanatoarea de vrajitoare in curs impotriva criticilor la adresa guvernului’, a declarat la randul sau pentru AFP Tatiana Lokchina, responsabila filialei ruse a ONG Human Rights Watch.

Potrivit senatorului Konstantin Kosacev, citat de agentia de presa publica Ria Novosti, aceasta initiativa urmareste sa protejeze sistemul constitutional rus.

‘Cei care furnizeaza bani acestor ONG-uri nu sunt interesati de numarul copacilor sau al animalelor salvate. Ei sunt interesati de numarul oamenilor pe care vor reusi sa-i faca sa iasa in strada cand va trebui’, a afirmat el, acuzand Occidentul ca vrea sa provoace o schimbare de regim in Rusia.

Cererea senatorilor a fost sustinuta, de altfel, de Biserica Ortodoxa Rusa, reputata ca fiind apropiata Puterii. ‘Este o initiativa foarte buna’, a declarat purtatorul de cuvant al Bisericii, Vsevolod Ceaplin, citat de agentia Interfax.

O lege semnata in luna mai de presedintele Vladimir Putin permite desemnarea organizatiilor straine active in Rusia ca ‘indezirabile’ cu un simplu aviz al procurorului general, in acord cu Ministerul rus al Afacerilor Externe. Ele pot fi apoi interzise in Rusia, indiferent daca este vorba de ONG-uri sau de intreprinderi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1