Senatorul Liviu Pop: Interesele elevilor mai presus de interesele editurilor private

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In sedinta Senatului din data de 28 martie, senatorul Liviu Marian Pop a facut o declaratia politica cu tema „Interesele elevilor mai presus de interesele editurilor private”, pe care o redam mai jos integral:

Stimate colege, stimati colegi,

Opozitia, mai exact USR si PNL a atacat la CCR decizia Guvernului de a transforma Editura Didactica si Pedagogica in societate pe actiuni, aceasta urmand sa fie unicul editor al manualelor scolare. Obiectia opozitiei este ca astfel se incalca Legea concurentei.

Dati-mi voie sa va aduc la cunostinta, ca de fapt, in spatele atacului opozitiei se afla interesele unor edituri care pierd astfel contracte banoase cu statul. Tiparirea manualelor scolare de catre Editura Didactica si Pedagogica pune capat circului facuta in fiecare an de editurile private, in dauna elevilor, parintilor si profesorilor. Fiind vorba de un interes public major, nu se aplica prevederile Legii concurentei.

Decizia Guvernului de a transforma Editura Didactica si Pedagogica in societate pe actiuni a creat posibilitatea legala, prevazuta de Legea achizitiilor publice, prin care manualele scolare vor fi furnizate la timp elevilor.

Este bine cunoscut faptul ca, sistemul concurential a fost marcat in fiecare an de contestatii si litigii comerciale in instanta care au intarziat nepermis de mult furnizarea manualelor scolare, iar cei care au fost afectati cel mai mult au fost elevii, parintii si dascalii lipsiti de principalul instrument didactic.

Legea prevede ca principiile concurentiale nu se aplica in situatia unor decizii ale autoritatilor publice absolut necesare pentru apararea unui interes public major, cum e cazul livrarii la timp a manualelor scolare.

Dreptul la invatamant este un drept garantat de Constitutie si nu poate fi afectat sau suspendat din cauza certurilor interminabile intre editurile private care s-au contestat si s-au dat reciproc in judecata, in dauna elevilor.

In acest sens, Legea  concurentei nr. 21/1996, stipuleaza la Art. 2  alin. (1) – Dispozitiile prezentei legi se aplica actelor si faptelor care restrang, impiedica sau denatureaza concurenta, savarsite de: b) autoritatile si institutiile administratiei publice centrale sau locale, in masura in care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementarile adoptate, intervin in operatiuni de piata, influentand direct sau indirect concurenta, cu exceptia situatiilor cand asemenea masuri sunt luate in aplicarea altor legi sau pentru apararea unui interes public major.

Prin urmare, decizia Guvernului prin care se apara un interes public major nu intra sub incidenta Legii concurentei. De altfel, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Decizia nu afecteaza in niciun fel continutul manualelor scolare care va fi selectat in cadrul unei proceduri concurentiale si pe baza unor evaluari obiective.

Pana in prezent au fost depuse deja 144 de proiecte de manuale scolare, vizand 83 de discipline din planurile-cadru pentru clasele I-VI (45 din ciclul primar si 38 din ciclul gimnazial). Evaluarea calitatii stiintifice si didactice a continutului fiecarui proiect de manual scolar este realizata de trei evaluatori cooptati – cadre didactice din invatamantul preuniversitar si un specialist extern in domeniul stiinte ale educatiei. Mentionez ca un proiect de manual scolar este declarat admis daca in urma respectarii criteriilor de calitate stiintifice si didactice intruneste minimum 85 de puncte din 100 posibile.

Va multumesc!

Senator PSD Liviu-Marian POP

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2