Sesiune de observatie: Tranzitul lui Mercur pe discul solar, la Complexul Astronomic Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

planetariuLuni, 9 mai, intre orele 14.00 – 20.00, sub rezerva unui cer senin, cu Soarele ”la vedere”, Complexul Astronomic Baia Mare organizeaza o sesiune de observatii astronomice, cu prilejul unui eveniment astronomic destul de rar si spectaculos: TRANZITUL PLANETEI MERCUR PRIN FATA DISCULUI SOLAR.

Accesul va fi liber la acest eveniment, iar observarea fenomenului astronomic se va face cu ajutorul noului telescop solar alfa, telescopul Meade cu filtru solar, alte cateva telescoape mici cu filtru, ochelari de eclipsa. Asistenta tehnica la acest eveniment va fi oferita de personalul de specialitate al planetariului si de catre invitati. Tranzitul planetei Mercur se produce la momentul pasajului acestei planete intre Pamant si Soare. Planeta este vizibila sub forma unui punct mic negru traversand prin fata discului solar – avand ca punct de observatie Terra.

“Tranziturile lui Mercur au o frecventa ceva mai mare (13 – 14 asemenea evenimente la 100 de ani) decat tranziturile lui Venus, datorita apropierii mai mari de Soare a planetei Mercur – cu o revolutie mai scurta in raport cu Venus.

Tranziturile lui Mercur se produc fie in luna mai (la intervale de 13 sau 33 de ani), fie in luna noiembrie (la fiecare 7, 13 sau 33 de ani). Ultimele tranzituri ale lui Mercur dateaza din 2003 si 2006, iar dupa TRANZITUL LUI MERCUR DIN 9 MAI 2016, urmatorul asemenea eveniment se va produce in noiembrie 2019. In timpul tranzitului din Mai, Mercur este aproape de afeliu si are un diametru unghiular de 12 secunde de arc”, se arata intr-un comunicat de presa al Complexului Astronomic Baia Mare.

Prima observatie asupra unui tranzit a lui Mercur dateaza din 7 noiembrie 1631 si i se datoreaza lui Pierre Gassendi, dupa ce acest eveniment fusese prezis de Johannes Kepler.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2