Seul: Numarul nord-coreenilor fugiti din tara, la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul nord-coreenilor care “dezerteaza” – mai putin de o suta pe luna – a coborat in 2017 la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani, a anuntat vineri Seulul, un semn al unor controale sporite efectuate de Beijing si Phenian, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Un total de 1.172 de nord-coreeni au reusit sa ajunga in Sud anul trecut, o cifra in scadere cu 21% fata de 2016 si mult mai redusa fata de 2001, a precizat Ministerul Unificarii sud-coreean.

Marea majoritate a acestor nord-coreeni care fug de lipsurile din tara lor, supusa unor sanctiuni din ce in ce mai dure din partea Consiliului de Securitate al ONU, tranziteaza prin China, unde adesea raman multi ani inainte de a ajunge in Coreea de Sud, de obicei printr-o tara terta.

Dar Phenianul si-a intensificat controalele de frontiera din a doua jumatate a anului 2015, intarind efectivele fortelor de securitate si instaland linii electrificate pentru a-si descuraja locuitorii care vor sa ajunga in China.

“In plus, China a intarit drastic vanatoarea fugarilor nord-coreeni, repatriindu-i in mod iresponsabil atunci cand ii gaseste”, a declarat pentru France Presse Seo Jae-Pyong, de la Asociatia dezertorilor nord-coreeni.

Ca urmare, multe retele de calauze care aranjau fuga nord-coreenilor spre Sud prin China si Asia de Sud-Est au disparut.

Peste 31.000 de nord-coreeni au fugit in Sud din 1948, anul proclamarii a doua state separate in Nord si Sud, potrivit unui bilant stabilit la sfarsitul lunii decembrie. Maximul anual a fost inregistrat in 2009, cu 2.914 de “dezertari”.

In 2017, marea majoritate (83%) a persoanelor care au trecut in Sud au fost femei. Pentru ele este mai simplu sa plece, deoarece toti barbatii au un loc de munca si absenta lor este mai usor de detectat de catre autoritati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1