Sevil Shhaideh, urmarita penal pentru abuz in serviciu

Vicepremierul Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), este urmarita penal de procurorii anticoruptie pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se arata intr-un comunicat al DNA, informeaza AGERPRES.

Potrivit procurorilor anticoruptie, dosarul vizeaza trecerea ilegala a unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a inchiriat unei societati comerciale.

In acelasi dosar, s-a mai dispus urmarirea penala fata de Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum si fata de Ionela Stoian, director in cadrul MDRAP, Rodica Gusa, asistent-registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria si fata de Alexandrina Anduta Diaconu, registrator-sef in cadrul aceleiasi institutii, pentru complicitate la abuz in serviciu.

“Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private”, se arata in comunicatul DNA.

Conform aceleiasi surse, pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013, act cu caracter individual, precum si HG 858/2013, act cu caracter normativ, prin care au fost incalcate prevederi din Constitutie, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, OUG 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale Apele Romane, Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale si Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Procurorii apreciaza ca prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului si au fost vatamate interesele Administratiei Nationale Apele Romane. De asemenea, au fost efectuate notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern.

“In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala Apele Romane si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi. Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege”, mai mentioneaza DNA.

Procurorii mai arata ca, sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement “Dunare-Belina-Seaca”, CJ Teleorman a inaintat MDRAP, pe 26 iulie 2013, o nota de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publica a statului si din administrarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice — Administratia Nationala Apele Romane, in proprietatea publica a judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman.

La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice, au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea “Apelor Romane” a celor doua obiective poate fi facuta doar prin lege, situatie in care a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta ca Insula Belina si Bratul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care apartin domeniului public al statului.

“Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern. Modalitatea de adoptare a HG 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescriptiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor Publice”, precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor, din probele administrate a rezultat banuiala rezonabila ca Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, a initiat si promovat HG 858/2013, proces care a durat numai 17 ore, cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative. Pe 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat hotararea de guvern prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale ”Apele Romane” in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman.

“Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul MDRAP, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat HG 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei”, se mentioneaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, suspecta Ionela Stoian, in calitate de director la MDRAP, a sprijinit demersurile nelegale prin faptul ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare, nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare si a contribuit la crearea unei reprezentari false referitor la contactele de inchiriere deja existente.

“De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private. Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si Bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara ‘curate’, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia ‘Apele Romane’ si aceasta societate comerciala”, mai arata DNA.

Mariana Sanda Gheorghiu, Rodica Gusa si Alexandrina Anduta Diaconu sunt suspectate ca, sub pretextul indreptarii unei erori materiale si cu incalcarea unor prevederi din Codul civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata.

Procurorii au mai constatat ca, prin forma finala a HG 943/2013, se renunta la exprimarea “pentru realizarea Complexului turistic, sportiv si de agrement ”Dunare-Belina-Seaca”, ceea ce reprezenta motivul initial invocat pentru trecerea catre CJ Teleorman a celor doua obiective, aparand in schimb o sintagma mai generala — si anume “in vederea reabilitarii si valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii-Belina-Bratul Pavel”.

In acelasi dosar, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general referatul cauzei, in ederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Rovana Plumb in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale.

Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA au dispus extinderea urmaririi penale fata de suspecti in dosarul in care, pe 13 iulie, Adrian Ionut Gadea, fost presedinte al CJ Teleorman, a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al judetului Teleorman, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, dar si Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz in serviciu in forma continuata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1