Sezonul capuselor, un real pericol. Vezi cum sa eviti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Suntem in plina primavara si a inceput deja sezonul capuselor. Zeci de persoane au luat cu asalt la propriu spitalele din tara. Intepatura capuselor este foarte periculoasa deoarece imprastie si Boala Lime care poate fi mortala fara asistenta medicala de specialitate urgenta.

Acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetatie, dar se pot atasa de pielea unui om foarte rapid. Medicii se asteapta la o crestere a numarului de cazuri pe perioada verii si recomanda oamenilor sa evite zonele cu risc crescut pentru aceste intepaturi, respectand toate masurile preventive cunoscute deja, intre care imbracamintea adecvata si controlul pielii dupa intoarcerea din natura. Daca intepatura s-a produs, este indicata extragerea capusei cat mai urgent, in conditii de siguranta, de preferat in Serviciul de Primiri Urgente de la cel mai apropiat spital, relateaza Romania Libera.

Si asta, in conditiile in care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simpla intepatura de capusa le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumita si „boala cu 1000 de fete”, din cauza marii varietati de simptome pe care le poate dezvolta si care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialistii spun ca, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie sa fii intepat de o capusa contaminata cu bacteria Borrelia, iar aceasta sa ramana atasata de corp cel putin 17 ore. Este timpul minim necesar migrarii bacteriilor din intestinul capusei catre glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul intepaturii. Insa, o capusa indepartata imediat dupa intepatura scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

“Capusa are marele dezavantaj ca, atunci cand se ataseaza pe tegument, pe piele, nu o simti. Explicatia este ca, in timpul muscaturii, ea transmite anumite substante si sedeaza locul respectiv. O vezi dupa atasasata pe piele. Este important sa evitam zonele cu multa verdeata – acum iesim in parc, ne ducem in paduri, ne plimbam in zonele de agrement in aer liber – iar cei mai expusi pot fi copiii. Capusa poate fi vizibil in zona muscaturii, este acel rash, cu centrul concentric, se inroseste si este vizibila cu ochiul liber”, a explicat dr. Mihaela Sava citata de Romania Libera

Ea a spus ca este “important sa nu te apuci dintr-o data sa o dai la o parte. Aceasta manevra trebuie facuta cu blandete de catre o persoana experimentata. Nu este bine sa fie indoita sau rasucita capusa, pentru ca exista riscul de rupere partiala, iar resturile periculoase nu sunt indepartate din piele. Ca masura de precautie, se utilizeaza o penseta cu varful bont, se apuca integral capusa cat mai aproape de piele, se trage in ax, incet, pana este scoasa in totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spala cu apa si sapun si se folosesc solutii dezinfectante. Regula importanta este sa nu o lasam sa stea atasat de piele mai mult de 36 de ore si ideal ar fi ca manevra de extragere sa fie facuta de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile si analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. In general, oamenii muscati de capuse acuza oboseala, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare si durerile de articulatii. Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta capusa sta atasata pe piele intre 36 de ore si 72 de ore”.

Dr Mihaela Leventer ne-a declarat ca boala Lyme se diagnosticheaza prin biopsie a leziunii de piele, “care este de obicei rosiatica, circulara, cu extensie spre margine, cu un aspect centrifug, cu o evolutie destul de lunga, fara sa fie stopata de tratamentele uzuale si in acel moment se impune examenul histopatologic, care pune in evidenta un infiltrat specific acestei infectii. Si analize de sange care se pot efectua, dar nu au o relevanta foarte mare”.

Pentru majoritatea oamenilor, boala Lyme se manifesta prin simptome asemanatoare gripei. Aproape 80% dintre pacienti se recupereza complet dupa tratamentul cu antibiotice, conform expertilor de la Centrul de Cercetari Clinice pentru Boala Lyme din cadrul Clinicii Johns Hopkins. Insa nu toti pacientii care sufera de boala Lyme manifesta toate simptomele sau multe dintre acestea pot fi nespecifice, adica pot fi prezente si in alte boli – de exemplu, infectiile virale, diverse tulburari comune, fibromialgia, sindromul oboselii cronice sau chiar depresia. Exista si infectii asimptomatice – cel putin 7% dintre pacienti nu prezinta nici un simptom. Boala Lyme este cea mai raspandita afectiune infectioasa produsa prin intepatura capuselor infectate apartinand catorva specii din genul Ixodes.

In 1982, microbiologul american de origine elvetiana Willy Burgdorfer (foto 4) a reusit sa identifice o spirocheta dintr-o specie de capuse care se dovedea a fi implicata intr-o misterioasa epidemie ce afectase populatia orasului Lyme, din statul american Connecticut, in 1975. Potrivit portalului lymediagnostic.ro, aceasta spirocheta a dobandit numele de Borrelia burgdorferii sensu stricto, iar afectiunea generata de ea a capatat numele de Lyme Desease (LD). Desi in orasul Lyme populatia a fost afectata in special de fenomene cutanate (petesi, erithrema) si articulare (poliartrita, spondilita, sacroileita), notiunea de Lyme nu se limiteaza doar la descrierea de artroborelioza, ci include pe langa fenomenele autoimune si pe cele neurologice.

In anii urmatori s-a dovedit ca aceste borrelii sunt un grup larg de spirochete, avand mai multi membri, de unde si denumirea Borrelia burgdorferii sensu lato, iar afectiunile provocate de acestea au fost descrise de-a lungul anilor si de alti cercetatori, fie sub forma unor afectari neurologice progresive sau articulare progresive.

Dintre europenii care, de-a lungul timpului, au descris astfel de manifestari, doua nume au ramas legate de borrelia: Charles Garin (care, la inceputul anilor ’20 ale secolului trecut, a descris manifestari neurologice progresive) si Arvid Afzelius (care, in 1921, a publicat o lucrare in care a denumit erythema migrans, o indicatie de boala Lyme). In onoarea lor au fost numite speciile de borrelii prezente in special in Europa si Orient: Borrelia afzelii si Borrelia garinii.

Pana in 1975, aceasta boala era denumita menigopolineurita muscaturii de capusa, sindromul Garin-Bujadoux sau boala lui Afzelius, iar dupa 1975 a devenit cunoscuta sub numele de Lyme Desease (Boala Lyme), borelioza Lyme sau borelioza. Pe langa aceste trei specii considerate a fi mai raspandite si prezente pe toate continentele in proportii diferite, anual apar descoperiri despre noi specii de borrelii regionale incadrate in grupul Lyme. In Europa, speciile importante din aceasta categorie sunt spielmanii, valaisiana, lusitanie si bavariensis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2