Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures, sarbatorit in 24 aprilie

PNL

Crestinii ortodocsi din Maramures si nu numai il sarbatoresc in fiecare an pe data de 24 aprilie pe Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul.

Cu aceata ocazie, astazi, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, PS Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, va savarsi Sfanta liturghie, impreuna cu membrii Permanentei Eparhiale, parintii protopopi din Eparhie, conducatorii si parintii profesori de la scolile teologice.

La final, Sectorul Patrimoniu Sacru si Pictura bisericeasca organizeaza in Sala – muzeu “Sfintii Martiri Brancoveni” din incinta Catedralei Episcopale, va avea loc Vernisajul – exponatul lunii aprilie: EPITRAHILUL atribuit Sfantului Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures (1690 – 1711).

De altfel, in toate bisericile si manastirile din cuprinsul Episcopiei, Sfanta Liturghie va fi savarsita dupa programul din duminici si sarbatori, conform unui comunicat.

Nascut in secolul al XVII-lea, Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul a fost hirotonit de catre mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe cand acesta era exilat la Jolkiev, in Polonia.

Sfantul Iosif s-a impotrivit incercarilor de atragere cu forta a romanilor la romano-catolicism, motiv pentru care a fost aruncat in inchisoare unde a avut parte de numeroase torturi pentru credinta sa. Fiind eliberat a incercat sa-si reocupe scaunul episcopal, dar fara succes, murind in jurul anului 1711.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, la 20 iunie 1992, ca episcopul Iosif sa fie trecut in randul sfintilor.

Vlad HERMAN

Foto: Vasile POP

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2