Sforaitul si apneea de somn pot provoca serioase tulburari de memorie 

PNL

cuplu somnSforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology, preluat de lapresse.ca citat de Agerpres.

Cercetatori de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui numar de 2.470 de persoane cu varste cuprinse intre 55 si 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitiva usoara (TCU) si celelalte aveau boala Alzheimer.

Oamenii de stiinta au verificat si daca participantii la studiu aveau sau nu probleme de respiratie in timpul somnului si daca cei care erau afectati se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respiratie in timpul somnului au fost diagnosticati cu TCU in medie cu zece ani mai devreme decat ceilalti. Diagnosticul de tulburare cognitiva usoara a fost pus in medie la varsta de 77 de ani, fata de 90 la ceilalti, iar boala Alzheimer a fost diagnosticata la 83 de ani in loc de 88. Persoanele care isi tratau problema cu ajutorul unui aparat de ventilare spontana in presiune pozitiva continua au fost diagnosticati cu TCU in medie cu zece ani mai tarziu fata de cei care nu se tratau pentru aceasta problema.

Un alt studiu, realizat de cercetatori indieni pe 129 de persoane, a stabilit ca cele care canta la un instrument de suflat sunt mai putin susceptibile decat celelalte sa sufere de apnee obstructiva de somn, oamenii de stiinta fiind de parere ca acest lucru se datoreaza dezvoltarii muschilor cailor respiratorii superioare. Concluziile acestui studiu au fost prezentate in cadrul unei conferinte asupra somnului, incheie lapresse.ca.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1