ȘI ÎN MARAMUREȘ – Supraimpozitarea muncii part-time a dus la concedieri

În Maramureș, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări fiscale începand cu data de 1 august în ceea ce privește supraimpozitarea muncii part-time, numărul de contracte de muncă a scăzut cu cateva sute. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș spun însă că nu se știe exact câte dintre aceste contracte vizau munca part-time, însă cu siguranță unele firme mici au renunțat la angajații lor, din cauza taxelor prea mari datorate către stat.

„Este o modificare a Codului Fiscal, nu al Codului Muncii. Noi verificăm aspectele care țin de timpul de muncă. În cazul contractelor part-time, contractul trebuie să cuprindă și modul de repartizare al timpului de muncă. Acea Ordonanță de care se vorbește aduce o serie de schimbări la contribuțiile le pensii și la sănătate. Această prevedere a mai fost undeva pană în anul 2017 sau 2018, iar legiuitorul s-a gandit de a coate la suprafață acea muncă la gri. Adică un contract de muncă part-time, dar salariatul desfășura o perioadă de lucru mult mai mare. Unde depistăm astfel de probleme se dădea măsura transformării contractului part-time în contract cu normă întreagă. Acea muncă la gri se făcea cu acordul părților. De la apariția acelei ordonanțe și pană la 1 august la noi se vede o scădere de 379 de contracte individuale de muncă. Pot să apară și situații în care angajatorul renunță la acele contracte de muncă part-time, dar maramureșenii trebuie să știe că sunt și excepții”, a declarat Mircea Onea, purtătorul de cuvant al ITM Maramureș.

Mai trebuie precizat că actualul act normativ prevede și o serie de excepții de la supraimpozitarea muncii part-time, respectiv angajații studenți, pensionari sau persoanele cu grad de handicap.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu