Sibiul, cel mai important centru muzeal din Romania

PNL

Sibiul este cel mai important centru muzeal din Romania, care reuseste sa atraga, prin cele doua muzee mari – Muzeul National Brukenthal, cel mai vechi din tara noastra si Complexul National Muzeal ASTRA, cel mai intins muzeu in aer liber din Romania – cei mai multi turisti, cel putin o jumatate de milion de vizitatori, pe an, conform directorilor celor doua muzee, relateaza Agerpres.

”Sibiul, cu Astra, este clar, cel mai important centru muzeografic din Romania si cel mai vizitat. Oricum o intoarcem, mai bine de 500.000 de oameni, pe an, intra in muzeele sibiene. (…) Este un semn extraordinar de bun, pentru ca si in Occident, nu exista turist care sa nu intre in muzee. Noi incepem sa urcam”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, directorul Muzeului National Brukenthal, Sabin Adrian Luca.

Potrivit acestuia, anul trecut, Muzeul National Brukenthal a inregistrat 739.378 de vizitatori, din care mai putin de jumatate, 270.732, au intrat cel putin o data in unul din sediile muzeului, incasarile generale din bilete reprezentand peste 1,1 milioane de lei, in crestere fata de 2012.

Imbucurator este pentru Brukenthal ca vizitatorii inceput sa-si cumpere abonamente si bilete complete, care le permit accesul in toate muzeele care stau sub brandul Brukenthal, adica nu se mai limiteaza doar sa intre la Palatul situat in Piata Mare din centrul istoric al Sibiului.

“Noi deschidem, de cativa ani, ochii vizitatorilor, ca muzeul acesta nu este doar Palatul Brukenthal. S-au cumparat extrem de multe bilete generale, care sunt mai scumpe, dar daca aduni toate cifrele, platesti mai putin. Se vizita Palatul si ieseai la 30 de lei, biletul general e 45 de lei si automat i-am obligat sa mearga si la Vanatoare si la Naturale si la Farmacie etc. Acum, obligandu-i la un bilet mai scump, i-am obligat sa se culturalizeze mai larg”, a precizat Sabin Adrian Luca.

Brukenthalul este un brand international de renume, dovada faptul ca, in Italia, in 2013, 367.9999 de oameni au fost la expozitia de la Palazzo dela Gran Guardia, unde tabloul ”Omul cu tichia albastra” a fost vedeta pe afis. Anul trecut, peste 470.000 de europeni au vazut cel putin un tablou de la Brukenthal, expus in muzee din Romania, Polonia si Italia.

Cei care nu ajung la Sibiu doresc sa vada, in special, tablourile colectionarului Brukenthal, macar on-line. Cel mai vechi muzeu din Romania, Muzeul National Brukenthal, ocupa locul doi in lume, dupa Luvru (Franta), la numarul de vizitatori virtuali, in urma unei statistici pe 2012, iar anul trecut accesarile on-line au crescut cu 40.000, ajungandu-se la peste 407.000 de oameni interesati sa vizualizeze pe Internet colectiile muzeului sibian.

Si Muzeul Astra din municipiu ajuta turismul cultural, dezvoltat in mod exploziv, incepand din 2007, anul in care Sibiul a fost, in premiera pentru Romania, Capitala Culturala a Europei.

Muzeul Astra din Sibiu este considerat de directorul acestuia, Valeriu Ion Olaru, ”muzeul cu cei mai multi vizitatori din Romania”, dupa ce, in 2013, a reusit sa ajunga la 374.419 de persoane care i-au trecut pragul.

Muzeul Astra din Sibiu va deveni in scurt timp cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, dupa ce va primi de la Consiliul Judetean o suprafata de 51 de hectare, ajungand astfel la un total de 141 de hectare.

Stela Matioc, sefa Serviciului de promovare si dezvoltare in cultura si turism al Primariei Municipiului Sibiu, a confirmat ca muzeele din Sibiu joaca un rol important in atragerea turistilor.

Unul din primele trei obiective pe care le cauta un turist strain in Sibiu, este cel putin un muzeu din cele doua, Brukenthalul si Astra. Practic, Sibiul a devenit un model national de turism cultural, potrivit Stelei Matioc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1