Siegfried Muresan: Comisia Europeana cere astazi oficial aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana a solicitat astazi, oficial, tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene sa aprobe integrarea totala a Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen si a punctat necesitatea de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a celor doua state la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor legate de migratie, subliniind ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru, a declarat miercuri eurodeputatul roman Siegfried Muresan, potrivit unui comunicat de presa, informeaza AGERPRES.

”Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, iar Comisia Europeana a inteles acest lucru, asa cum o dovedeste si prin comunicarea de astazi. Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene ca tara noastra sa fie inauntrul spatiului Schengen decat in afara lui”, a mentionat Muresan.

”Romania indeplineste demult toate conditiile tehnice de aderare la spatiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari in plina criza economica si nu exista absolut niciun motiv obiectiv pentru care tara noastra nu este inca membru al spatiului de libera circulatie. Niciun stat membru al UE nu are voie sa joace politic cu securitatea cetatenilor europeni!’, a accentuat eurodeputatul roman.

Asa cum anunta presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker in scrisoarea sa de intentie din 13 septembrie, Comisia Europeana a propus miercuri, intr-o comunicare, masuri pentru mentinerea si consolidarea spatiului Schengen. Comisia a propus actualizarea Codului frontierelor Schengen, astfel incat normele privind reintroducerea temporara a controalelor la frontierele interne sa fie adaptate la imperativele prezentului, respectiv sa fie in masura sa raspunda amenintarilor grave persistente si in continua evolutie la adresa ordinii publice sau a securitatii interne — potrivit unui comunicat de presa al CE.

Sunt, de asemenea, propuse garantii procedurale mai stricte, astfel incat controalele la frontierele interne sa aiba in continuare un caracter exceptional, sa fie o masura care se aplica in ultima instanta si la care se recurge numai in cazul in care astfel de masuri sunt necesare si proportionale si au un impact limitat asupra liberei circulatii a persoanelor.

In plus, pentru a asigura o aplicare comuna mai eficienta a Codului frontierelor Schengen si a normelor Schengen in sens larg si venind in intampinarea apelului lansat de presedintele CE in discursul sau privind starea Uniunii, comunicarea invita Consiliul sa ia decizia de a integra pe deplin Bulgaria si Romania in spatiul Schengen, Croatia urmand sa devina membru cu drepturi depline de indata ce vor fi indeplinite toate criteriile necesare.

In ultimii ani, Comisia Europeana a luat o serie de masuri pentru a spori securitatea in spatiul Schengen si a consolida gestionarea frontierelor sale externe.

Codul frontierelor Schengen a fost modificat in mai multe randuri pentru a se garanta faptul ca ramane adecvat scopului urmarit. Statele membre au invocat normele Schengen pentru a introduce controale temporare in termenele si cu aplicarea conditiilor prevazute, respectand si protejand functionarea sistemului Schengen in sens larg.

Instrumentele in vigoare au slujit bine pana in prezent cauza Europei, dar, avand in vedere noile provocari in materie de securitate cu care ne confruntam, se impune actualizarea Codului frontierelor Schengen pentru a se prelungi termenele aferente controalelor la frontierele interne si pentru a se prevedea garantii mai stricte.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2