SIGHET – Autoritățile iau măsuri pentru a nu izbucni focare de gripă și infecții la frontieră

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Municipiul Sighetu Marmației a intrat în atenția autorităților odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, zilnic frontiera romano-ucraineană fiind tranzitată de ucraineni care au fugit din calea războiului. Din fericire, partea aceasta a Ucrainei a fost ferită în cea mai mare parte a timpului de război.
Săptămana aceasta, la inițiativa Institutului Național de Boli Infecțioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma (Italia), care a venit cu o serie de propuneri în cadrul acordului de parteneriat încheiat cu Primăria Sighet și Spitalul Municipal Sighetu Marmației, a fost convocată o întâlnire de lucru cu factorii implicați în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
„Ținând cont de evoluția evenimentelor la granița României, dar și a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pentru a preveni apariția unor focare de infecție cu SarsCov2, Gripă A/B sau alte boli transmisibile, specialiștii italieni au propus efectuarea, în perimetrul punctului de trecere al frontierei, a unor teste rapide pentru depistarea bolilor infecțioase respiratorii,. Un alt subiect important dezbătut a fost cel legat de vaccinarea copiilor proveniți din zona de conflict, existând un posibil risc de recrudescență a bolilor potențial letale precum rujeolă, tetanos sau difterie.
Urmare a discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, s-a stabilit demararea, de către specialiștii italieni, a unui proiect pilot care prevede efectuarea unui test rapid combinat pentru SARS-CoV2 și Gripa A/B ce va fi oferit gratuit, cu o atenție deosebită tuturor refugiaților care vor prezenta simptome respiratorii. În cazul unui test pozitiv și a unor simptome respiratorii, pacientul va fi trimis la unitatea de primiri urgențe a Spitalului municipal Sighetu Marmației, respectiv toate mamele cu copii minori care provin din Ucraina vor primi un chestionar opțional pentru a evalua starea de vaccinare a copiilor lor. În cazul în care se depistează deficiențe în ceea ce privește calendarul român de vaccinare, posibilitatea vaccinării va fi acordată conform legii în vigoare în România”, au precizat reprezentanții Primăriei Sighetu Marmației.
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole