SIGHETENII SE REVOLTĂ – Contestație depusă la Episcopia Maramureșului legată de revocarea preotului Paul-Ioan Tomoiagă

Decizia emisă de către Episcopia Maramureșului și Sătmarului prin care era eliberat din funcția de preot paroh al Bisericii Sighet I preotul Paul-Ioan Tomoiagă a fost contestată atât de către Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe Sighet I, cât și de preotul vizat pentru schimbarea din funcție. Motivul declarat atunci de cei de la Episcopie vizavi de această schimbare, pentru ziarmm.ro, a fost că preotul avea vârsta pensionării. Însă Consiliul Parohial, în contestația depusă la Episcopia Ortodoxă, spune că decizia luată de Episcopie este una „nelegală, incorectă și abuzivă prin încălcarea deciziei nr. 2935 din 10 decembrie 2021 a Cancelariei Sfântului Sinod din 28 octombrie 2021”.

„Prin această decizie s-a stabilit convocarea adunărilor parohiale electorale ale parohiilor din cuprinsul BOR pentru zilele de duminică, 16 ianuarie 2022, respectiv 23 ianuarie 2022. În baza acestei decizii au fost demarate procedurile premergătoare convocării adunării generale, dar în data de 16 ianuarie 2022, după Sfânta Liturghie, am aflat cu stupoare că Preasfinția Voastră, în calitate de episcop, ați dispus revocarea din oficiul de paroh a părintelui Tomoiagă Ioan Paul, precum și amânarea alegerilor. Apreciem că cele două măsuri sunt abuzive și nelegale întrucât au fost încălcate reglementările referitoare la statutul bisericesc. Așadar, vă rugăm să retrageți decizia nr. 26 din 12 ianuarie 2022 ppentru că este împotriva realității și provoacă indignare în rândul credincioșilor nu numai din parohia noastră, dar și din întreaga comunitate ortodoxă din Sighet”, se arată în contestația depusă de Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Române cu sediul în Sighet, strada Bradului. nr. 17.

Părintele Paul-Ioan Tomioagă, în data de 17 ianuarie 2022, a depus și el o contestația împotriva aceleiași decizii: Decizia Episcopiei este considerată de preotul Paul-Ioan Tomoiagă este considerată „nedreaptă, nelegală și nejustificată”.

„Potrivit acestei decizii, măsura revocării nu este motivată, în sensul că nu mi se aduce nicio acuzație cu privire la activitatea bisericească sau etică. Articolul de lege invocat în decizie, 49, alineatele 2-3 din Statutul B.O.R. prevede trei motive de revocare din oficiul de paroh: administrative, misionare și disciplinare. În decizia de revocare nu mi se arată niciun motiv de ordin administrativ, misionar sau disciplinar, ceea ce face ca acest act să fie unul nul și care îmi aduce grave prejudicii de ordin moral, social, familial, atât mie, cât și parohiei. În ipoteza în care mi se vor aduce anumite acuzații, sunt pregătit să mă apăr și să prezint documente, dovezi pentru activitatea mea administrativă și misionară”, spune părintele Paul.

Așteptăm și un punct de vedere al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului cu privire la aceste acuzații.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu