„Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana”: Baimareanul Ilie Tudorel expune la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj

PNL

expozitie ilie tudorel 2Consiliul Judetean Cluj, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei va invita la vernisajul expozitiei „Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana”, care va avea loc  miercuri, 8 iunie, 2016, ora 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, se arata intr-un comunicat de presa.

Vom admira o suita de simboluri descoperite si „decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porti si biserici de lemn din judetul Maramures.

„Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana” este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care isi propune sa promoveze simbolistica fascinanta a artei lemnului din Maramures, in Romania, dar si pe plan international.

In cadrul expozitiei, alaturi de imaginile surprinse, pe teren, in „tarile” din nordul Transilvaniei: Tara Codrului, Tara Chioarului, Tara Maramuresului, Tara Lapusului si Tara Oasului, vor fi expuse si cinci reproduceri tridimensionale cioplite in lemn, de mesterul popular Nicu Pop din Plopis, com Sisesti, judetul Maramures.

In deschiderea expozitiei vor lua cuvantul Prof. Dr. Ion Talos, profesor la Universitatea din Köln (incepand din 1985) si Pamfil Biltiu, etnolog, autor a 32 de carti despre istoria culturii, cele mai multe din domeniul etnologiei, printre care si “Prelucrarea artistica a lemnului in arta populara din Maramures”. Pentru o mai buna intelegere a complexitatii artei populare romanesti, in special a sculpturii traditionale maramuresene, autorul fotografiilor, Ilie Tudorel, va sustine o expunere, bine documentata, despre simbolurile prezente pe simeze.

Pentru a intelege mai bine lumea artistilor anonimi, mesterii populari care au realizat aceste bijuterii ale civilizatiei rurale, in cadrul vernisajului vom avea o farama din atmosfera de magie a creatiei adusa la Cluj de Nicu Pop care va  demonstra, „pe viu”, arta traditionala a cioplirii lemnului.

Valorile patrimoniului cultural traditional material, traditiile si obiceiurile precum si frumusetea peisajului rural romanesc fac obiectul mai multor proiecte fotografice ale artistului baimarean Ilie Tudorel.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 8-19 iunie 2016.

ZiarMM

expozitie ilie tudorel

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1