Simona Halep, invinsa de Jelena Ostapenko in finala turneului de la Roland Garros

PNL

Jucatoarea romana de tenis Simona Halep, numarul patru mondial, a fost invinsa de letona Jelena Ostapenko (47 WTA) cu 4-6, 6-4, 6-3, sambata, in finala turneului de la Roland Garros, al doilea Mare Slem al anului, informeaza AGERPRES.

Halep a ratat pentru a doua oara titlul la Roland Garros, dupa ce in 2014 a fost intrecuta in ultimul act de rusoaica Maria Sarapova, cu 6-4, 6-7, 6-4.

Pentru Simona Halep (25 ani) finala avea o miza dubla, primul titlu de Mare Slem si primul loc in clasamentul mondial, dar aceasta miza a apasat prea tare pe umerii romancei, care nu a reusit sa castige, desi a controlat finala in cea mai mare parte a timpului.

Halep a avut 3-0 in setul al doilea si 3-1 in decisiv, dar nu a reusit sa isi pastreze acest avantaj si a inclinat dupa o ora si 59 de minute, sub tirul loviturilor de lunetista ale letonei, care a lovit puternic si precis de multe ori.

Simona a inceput foarte slab meciul, cedand serviciul in ghemul inaugural, la zero. Simona a revenit, a reusit si ea un break, iar apoi a facut 2-1, cu un ghem la zero. Au urmat doua ghemuri la rand luate de baltica (2-3), dar Halep a restabilit egalitatea cu un break la zero (3-3). Halep a trecut in avantaj (4-3), dupa ce a salvat doua mingi de break, Ostapenko a egalat, 4-4, dar romanca si-a facut serviciul, iar apoi a incheiat setul pe serviciul adversarei, cu 6-4, in 36 de minute.

Setul al doilea a inceput bine pentru Simona, care a luat serviciul in ghemul inaugural, dupa ce a salvat trei mingi de break. Romanca a confirmat momentul bun si s-a desprins la 3-0, sanctionand erorile nefortate ale adversarei. Halep a avut trei mingi de 4-0, dar le-a ratat si Ostapenko s-a apropiat la 3-1, fapt care i-a dat multa incredere, reusind o revenire formidabila. Halep a avut doua mingi de 4-2, dar le-a ratat si tanara letona (20 ani) a restabilit egalitatea, 3-3, dupa care a trecut in avantaj, 4-3. Halep a facut din nou break, 4-4, dar si-a pierdut serviciul fara a face vreun punct, Ostapenko incheind setul cu 6-4.

In decisiv, Halep a luat primul ghem, pe serviciul sau, Ostapenko a egalat, dar romanca s-a desprins din nou, la 3-1, insa nu a reusit sa isi consolideze break-ul si adversara a crescut continuu, facand break pentru 4-3 cu o minge care a lovit fileul. Simona a acuzat socul si nu a mai reusit sa faca nimic pana la final, fiind invinsa cu 6-3.

Simona nu a avut niciun as si nicio dubla greseala, fapt care arata o oarecare pasivitate in jocul sau, fiind impinsa de multe ori dincolo de linia de fund de loviturile puternice ale adversarei. Halep a avut un procentaj bun la primul serviciu (73%), insa doar 55% la punctele cu primul serviciu si 30% cu al doilea. Si-a creat 16 mingi de break, insa nu a fructificat decat 6, avand 8 winners si 10 erori nefortate.

Ostapenko a reusit 3 asi, a comis 5 duble greseli, a avut doar 57% primul serviciu in teren, insa 69% la punctele cu acest serviciu si 29% cu al doilea. A avut 19 mingi de break, din care a transformat 8. Letona a reusit nu mai putin de 54 de winners in acest meci, facand tot atatea erori nefortate.

Simona Halep a fost urmarita din tribune in acest meci de ministrul Tineretului si Sportului, Marius Dunca, de Nadia Comaneci, de Ion Tiriac, de presedinta Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern, Camelia Potec, de presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu, dar si de fostul campion german Boris Becker etc.

Halep, care de luni va fi numarul doi mondial, s-a ales cu 1.060.000 euro si 1.300 de puncte WTA, iar castigatoarea va fi recompensata cu 2.100.000 euro si 2.000 de puncte WTA.

Ostapenko a devenit prima castigatoare a turneului de la Roland Garros fara a fi cap de serie din 1933, fiind si prima letona care a jucat o finala de Grand Slam. Ea mai jucase trei finale in circuitul WTA (2015 — Quebec City, 2016 — Doha, 2017 — Charleston) si nu castigase niciuna.

Halep a ajuns la a 25-a finala din cariera, pana acum avand 15 titluri cucerite. Simona a obtinut sase titluri in 2013, la Nurnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova si Sofia, doua in 2014, la Doha si Bucuresti, trei in 2015, Shenzhen, Dubai si Indian Wells, trei anul trecut, Madrid, Bucuresti si Montreal, iar anul acesta a castigat la Madrid.

Halep a mai jucat 10 finale, in 2010 si 2011 la Fes (Maroc), in 2012 la Bruxelles, in 2014 la Madrid, Roland Garros si Turneul Campioanelor, in 2015 la Toronto si Cincinnati, iar in 2017 la Roma si Roland Garros.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1