Sindicalistii din administratie, scrisoare deschisa catre Liviu Dragnea pentru situatia salarizarii din sistem

home camp2
home camp2
home camp2

Federatia Sindicatelor PRO ADMINISTRATIE din Romania solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, printr-o scrisoare deschisa, rezolvarea mai multor probleme din domeniul administratiei publice in primul rand printr-o reforma reala.

Redam integral mai jos scrisoarea remisa ZiarMM de catre prim-vicepresedintele FSPAR, Liviu Pop:

Catre

CAMERA DEPUTATILOR

D-lui Presedinte Liviu Dragnea

Domnule Presedinte,

Federatia Sindicatelor PRO ADMINISTRATIE din Romania, in numele angajatilor din administratia publica locala, membrii ai acesteia, isi exprima dezacordul total fata de opinia dumneavoastra exprimata public, referitoare la salarizarea din acest domeniu de activitate.

Aceasta opinie este contrara principiilor legii salarizarii unitare a angajatilor platiti din fonduri publice, precum si a realizarii unei reforme reale in domeniul administratiei publice, care sa asigure o salarizare decenta si echitabila a angajatilor din acest sector si un tratament nediscriminatoriu.

Pentru asigurarea premiselor unei transformari reale a administratiei publice, s-a initiat modificarea legislatiei in domeniul functiei publice  si al crearii unui corp al functionarilor publici, profesionist, stabil, onest si apolitic, care sa urmareasca interesul public si satisfacerea cerintelor si nevoilor cetatenilor.

In opinia noastra, depolitizarea functiei publice este cel mai important element al reformei, din perspectiva consolidarii democratiei, sens in care  este imperios necesar separarea administratiei publice de palierul politic, in vederea evitarii ingerintelor politice, in actul administrativ local. Ori, propunerea dumneavoastra vizeaza tocmai politizarea  functiei publice, atata timp cat ramane la latitudinea celui ales, care nu este un specialist in domeniu, sa stabileasca numarul de angajati, fara existenta vreunui criteriu impus si de asemenea sa faca salarizarea dupa bunul lui plac, cu respectarea unui prag minim.

In aceasta situatie, nu va mai exista o salarizare unitara a celor platiti din fonduri publice si in numele asa zisei autonomii locale, functionarii din administratia publica locala, lipsiti de protectie si stabilitate, vor fi la indemana celui ales si vom avea parte de o politizare excesiva a administratiei publice locale si de o discriminare a angajatilor din acest domeniu de activitate.

Nu putem crede ca asta va doriti, desi cu certitudine va dati seama ca acesta va fi deznodamantul.

Va marturisim, ca cei din administratia publica locala am avut mari sperante in dumneavoastra, bazandu-ne pe faptul ca v-ati desfasurat activitatea in acest domeniu si cunoscand problemele cu care ne confruntam, cu multa corectitudine ve-ti aseza lucrurile astfel ca administratia locala sa nu mai fie umilita si tratata ca cenusareasa sistemului bugetar.

Nu negam importanta invatamantului si sanatatii, dar fara administratie si expertiza acestor functionari, cele doua sectoare nu ar putea exista. De aceea, este foarte important ca fiecare dintre aceste sectoare sa fie tratate in functie de importanta lor, iar pentru aceeasi pregatire si activitate similara, salarizarea sa fie egala. In acest sens, un prim pas in salarizarea unitara trebuie sa fie echivalarea functiilor intre sectoarele de activitate si apoi in cadrul acelorasi sectoare.

Constatam cu dezamagire ca nici Guvernul pe care l-ati propus si pe care il sustineti, cu toate ca Prim ministrul provine tot din administratia publica locala ca de altfel si Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, nu manifesta interes pentru salariatii din acest domeniu de activitate, ca dovada ca pana in prezent suntem singurii care nu am fost invitati la negocieri pe legea salarizarii unitare si am fost singurii criticati pe motiv ca unii am indraznit sa aplicam Decizia Curtii Constitutionale nr.794/2016 privind alinierea salariilor la nivelul maxim al familiei ocupationale, respectand anexele la Legea 284/2010 asa cum prevede Decizia si cum de altfel au procedat si colegii nostri din serviciile descentralizate, in situatia in care salariile noastre erau cele mai mici din sistemul bugetar. Mai mult, am fost chiar amenintati, ignorand un principiu la care tineati atat de mult, cel al domniei legii, al linistei fara amenintarile institutiilor de forta – DNA si Curte de Conturi, cu incalcarea prerogativelor legale si constitutionale. Regretam inconsecventa si lipsa de rigurozitate in interpretarea legii  atunci cand interesul v-o impun.

Consideram ca pentru a elimina haosul din domeniul bugetar in ce priveste salarizarea, creat in mare parte de modul de interpretare si de aplicare a unor norme cu caracter provizoriu, este necesara o lege a salarizarii unitare a celor platiti din fonduri publice, care sa aiba la baza principii clare, nediscriminatorii si care sa tina cont de salariile reale aflate in plata. Nu ne dorim o noua lege a salarizarii unitare care sa nu fie pusa in aplicare, din lipsa vointei politice, pentru a putea da salarii discretionare unor acoliti, cum nu dorim ca functia si functionarii publici din administratia locala sa fie la cheremul politicului, a celor alesi.

Tinand cont de aspectele invocate, va solicitam un tratament egal al angajatilor din administratia publica locala cu cei din administratia publica centrala si din celelalte sectoare  din domeniul bugetar.

Silvia MOLDOVAN

Presedintele FSPAR

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *