Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș consideră nefondate acuzaţiile aduse dascălilor care nu fac şcoală online

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (SLI MM) se vede nevoit să intervină în contextul informaţiilor apărute în ultimele zile în presă vizavi de atitudinea dezinteresată a unor cadre didactice faţă de şcoala online şi, implicit, faţă de elevi.

“Pandemia de coronavirus care a dus la mutarea orelor din sălile de clasă pe platformele educaționale ne-a luat, categoric, pe nepregătite pe toţi. Dar această lipsă de pregătire, această incapacitate de a gestiona noile împrejurări, este, de fapt, un cumul de factori ce reflectă nesocotirea, în ultimii 30 de ani, a unui sistem esenţial pentru societate noastră: educaţia.

Suntem perfect conştienţi că şcoala şi învăţarea trebuie să continue, orice ar fi, dar să fim realişti şi să analizăm cu grijă şi condiţia dascălului de astăzi în raport cu ceea ce presupune predarea online: nu toate cadrele didactice au acces la internet, îndeosebi cele din mediul rural, nu toţi profesorii deţin dispozitive precum calculatoare ori telefoane inteligente şi, bineînţeles, nu toţi dascălii au suficienţi bani pentru asemenea achiziţii, la cerere. Mai mult, iar acest aspect e valabil chiar şi pentru cadrele care beneficiază de toate condiţiile, profesorii din România nu au fost formaţi pentru predarea online.

În esenţă, considerăm că este absolut nedrept să acuzăm dascălii de atitudini dezinteresate atâta timp cât ei nu au fost formaţi pentru acest tip de şcoală şi nu au la îndemână tehnologia necesară nici din punct de vedere personal, dar nici profesional (multe unităţi de învăţământ nu sunt dotate corespunzător). Iar toate acestea sunt repercusiunile a 30 de ani în care educaţia din România a fost mereu subfinanţată”, a declarat prof. Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş.

Recent, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ – federaţie la care SLI MM este afiliată – a transmis un apel către Consiliul Rectorilor din România prin care a cerut ca predarea online să fie obligatorie în masteratul didactic chiar din anul universitar 2020-2021. Acest tip de predare ar putea fi folosit nu doar în caz de pandemie, ci şi în situaţiile în care unităţile de învăţământ se închid din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

De asemenea FSLI a facut apel către președintele României pentru promulgarea legii care acordă două salarii minime pe an pentru formare și materiale didactice.

“Majoritatea cadrelor didactice se descurcă exemplar în această perioadă şi fac eforturi deosebite pentru a rămâne în contact cu elevii, pentru a-i ajuta să înveţe şi pentru a le insufla cele mai bune gânduri să depăşească această perioadă dificilă. Directorii au pus la dispoziție platforme educaționale și, alături de personalul didactic auxiliar și nedidactic, in ciuda restricțiilor, au asigurat buna funcționare a  unităților școlare.

Tuturor le mulţumim şi le transmitem că Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş le este alături fiind conştient de faptul că şcoala românească autentică este scoala în care cursurile au loc faţă în faţă, e definită de performanţă şi de satisfacţie din partea tuturor actorilor acestui sistem: cadre didactice, elevi şi părinţi”, a conchis prof. Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *