Siria conditioneaza participarea la negocieri privind sudul tarii de retragerea fortelor americane dintr-o zona de frontiera

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, a legat participarea Damascului la negocieri privind soarta sudului tarii, controlat partial de rebeli, de retragerea americana dintr-o alta regiune, situata la frontiera irakiano-iordaniana, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

De mai multe saptamani, armata siriana trimite intariri in sudul tarii in vederea unei eventuale operatiuni de dislocare a factiunilor rebele.

Acestea controleaza in jur de 70% din provinciile sudice Deraa si Qouneitra, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Gruparea jihadista (SI) mentine o prezenta limitata in sud-vestul provinciei Deraa.

Luni, Rusia, aliata a Damascului, a invitat SUA si Iordania – cu care a fost deja incheiat, in iulie 207, un acord de incetare a focului in regiune – la o reuniune tripartita pentru discutarea unei eventuale reglementari negociate. Moscova a evocat acest subiect si cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

‘Nu credeti toate discursurile care vorbesc despre un acord asupra sudului atat timp cat SUA nu si-au retras fortele din baza de la Al-Tanaf’, a afirmat sambata Walid Mouallem.

Coalitia internationala condusa de SUA utilizeaza aceasta baza pentru a intreprinde operatiunii impotriva Statului Islamic, si tot acolo a antrenat rebeli sirieni.

Potrivit lui Mouallem, regimul sirian, care controleaza peste 60% din teritoriu, va favoriza reglementarea situatiei sudului tarii prin ‘acorduri de reconciliere’. ‘Vom actiona la momentul oportun daca aceasta cale nu se dovedeste concludenta’, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2