Siria: Relatii tensionate intre SUA si aliatii lui Al-Assad

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Relatiile s-au tensionat intre SUA, care au cerut duminica plecarea presedintelui sirian, Bashar al-Assad, si aliatii Damascului, in special Rusia si Iran, care au amenintat cu represalii Washingtonul, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Fraza succinta a secretarului de stat american Rex Tillerson, care se intreba duminica “ce fel de relatie vrea Rusia” cu Statele Unite este simptomatica pentru acest climat tensionat.

“Nu exista nicio optiune la o solutie politica care ar putea interveni cu Al-Assad in fruntea regimului”, a asigurat duminica ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, intr-o declaratie facut pentru canalul de televiziune CNN. “Noi credem ca schimbarea de regim este ceva ce se va intampla’, a adaugat ea.

Dupa ani in care Washingtonul, sub presedintia lui Barack Obama, a cerut fara incetare plecarea lui Al-Assad, noua administratie nu parea sa-si faca o prioritate din schimbarea regimului de la Damasc pentru rezolvarea sangerosului razboi care face ravagii in aceasta tara din 2011, noteaza AFP.

Dar declaratia ambasadoarei pare sa sugereze o posibila schimbare de abordare a presedintelui american Donald Trump dupa presupusul atac chimic, soldat cu cel putin 87 de morti, intre care zeci de copii, in orasul Khan Shaykhun (nord-vestul Siriei), aflat sub controlul rebelilor.

Acuzand regimul lui Al-Assad de autoritarism, SUA au efectuat vineri lovituri cu rachete asupra unei baze aeriene a armatei siriene, pentru prima oara in mai mult de sase ani de razboi in Siria.

Administratia Trump a informat apoi Congresul ca ar “putea realiza noi actiuni suplimentare”.

Acest atac american a radicalizat tabara adversa. “Agresiunea impotriva Siriei depaseste toate liniile rosii. De acum, vom reactiona ferm la orice agresiune impotriva Siriei si orice incalcare a liniilor rosii”, afirma intr-un comunicat “camera de operatiuni comune”, un organism cu sediul in Siria, care include Rusia, Iran si fortele “aliate” ale Hezbollahului libanez.

Presedintele iranian Hassan Rohani si-a reinnoit sprijinul pentru Damasc si a condamnat atacul SUA, potrivit agentiei siriene Sana. “Afirmatiile potrivit carora Al-Assad ar fi in spatele atacului chimic de la Khan Shaykhun sunt fara fundament”, a afirmat Rohani sambata seara intr-un comunicat.

Sefii armatelor rusa si iraniana si-au exprimat sambata vointa de a continua cooperarea militara in sprijinul presedintelui Al-Assad “pana la infrangerea totala a teroristilor si a celor care ii sustin”.

Iran, Rusia si Siria ii catalogheaza drept “teroristi” pe toti oponentii regimului sirian.

La randul sau, secretarul de stat american Rex Tillerson se intreba duminica, cu doua zile inainte de vizita sa la Moscova, cu privire la intentiile reale ale Rusiei in Siria, unde aceasta si-a aratat — potrivit lui — “incompetenta” in ceea ce priveste modul in care a supravegheat eliminarea arsenalului chimic de catre regimul de la Damasc. “In mod evident, acestia sunt aliatii lui Bashar al-Assad!”, a remarcat Rex Tillerson intr-un interviu la canalul de televiziune ABC. “Nu cred ca rusii doresc o deteriorare a relatiilor cu Statele Unite, dar va trebui sa avem o multime de discutii si dialog pentru a intelege mai bine ce relatie vrea Rusia cu noi”, a spus in continuare secretarul de stat american.

“Trebuia sa se faca ceva”, a subliniat la randul sau la NBC Nikki Haley, evocand “aroganta” regimului sirian, adaugand: “Trebuia sa-i spunem lui Al-Assad: ‘Destul’. Si sa-i aratam Rusiei ca nu o vom mai lasa sa acopere regimul sirian”.

Ambasadoarea a declarat totodata ca Washingtonul ramane concentrat pe lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic si modalitatile de a pune capat influentei iraniene in regiune.

Guvernul sirian respinge acuzatiile americane si subliniaza ca a ratificat, in 2013, Conventia privind interzicerea armelor chimice.

Conform unui acord americano-rus, Siria trebuia sa fi distrus arsenalul sau chimic, dar regimul a fost suspectat, in mod repetat, de efectuarea unor atacuri chimice.

In teren, fortele aliate sub comandament american si rebelii sirieni au reusit sambata sa continue ofensiva impotriva gruparii Statul Islamic, atacand o baza a jihadistilor din apropierea frontierei cu Iordania, datorita mai multor lovituri aeriene ale coalitiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *