Siria: Rusia spune ca prezenta mililitara a SUA in zona campurilor petrolifere este ”banditism de stat” si ii protejeaza pe contrabandisti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul rus al Apararii a criticat planul Statelor Unite de a mentine si amplifica prezenta militara americana in estul Siriei, calificandu-l drept ‘banditism international de stat’, motivat de dorinta de a-i proteja pe contrabandistii de petrol, nu de preocupari de securitate reale, transmite sambata Reuters, informeaza AGERPRES.

Seful Pentagonului, Mark Esper, a declarat vineri ca SUA vor trimite vehicule blindate si trupe la campurile petrolifere siriene pentru ca acestea sa nu cada in mainile luptatorilor Statului Islamic.

Intr-un comunicat, Ministerul rus al Apararii afirma ca Washingtonul nu are mandat in baza dreptului international sau a legislatiei SUA pentru a-si suplimenta prezenta militara in Siria, acest plan nefiind motivat de ingrijorari reale privind securitatea in regiune.

‘De aceea, actiunile actuale ale Washingtonului – capturarea si mentinerea sub control militar a campurilor petrolifere in estul Siriei – constituie, simplu spus, banditism international de stat’, se spune in comunicatul Moscovei.

Trupe americane si firme private de securitate ii protejeaza in estul Siriei pe contrabandistii de petrol, care castiga peste 30 milioane de dolari pe luna, adauga ministerul rus.

Rusia, care il sprijina pe presedintele sirian Bashar al-Assad si l-a ajutat pe acesta sa intoarca soarta sangerosului razboi civil, insista de multa vreme ca prezenta militara a SUA in Siria este ilegala.

Moscova si-a intarit pozitia in Siria in urma retragerii americane din nord-estul tarii, negociind in aceasta saptamana o intelegere cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru indepartarea militiei kurde YPG de pe o fasie de 30 km in interiorul Siriei de la granita cu Turcia.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2