Siria si Iran au semnat un acord economic “strategic” in vederea reconstructiei dupa razboi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Siria si Iran au semnat luni seara unsprezece acorduri si protocoale de intelegere, in cadrul cooperarii ‘strategice’ si ‘pe termen lung’ intre cele doua tari aliate in razboiul care devasteaza Siria incepand din 2011, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Acordurile, semnate cu ocazia vizitei la Damasc a prim-vicepresedintelui iranian Eshaq Jahangiri, vizeaza diverse domenii, printre care ‘economia, educatia, infrastructurile (…) investitiile si locuintele’, a informat agentia oficiala siriana Sana.

Semnarea acordurilor constituie ‘un semnal catre lume in ce priveste realitatea cooperarii siriana-iraniene’, a declarat prim-ministrul sirian Imad Khamis, mentionand ‘facilitati legale si administrative’ in favoarea companiilor iraniene care doresc sa investeasca in Siria si sa contribuie ‘eficient la reconstructie’.

Au fost incheiate doua protocoale de intelegere intre autoritatile feroviare si cele de promovare a investitiilor, intelegeri privind reabilitarea ‘porturilor Tartous si Lattakia, construirea unei centrale energetice de 540 MW’, precum si ‘in jur de zece proiecte in sectorul petrolier si in agricultura’, a precizat Khamiss.

Pagubele provocate de razboi economiei si infrastructurilor siriene sunt estimate de ONU la circa 400 miliarde de dolari.

Iranul se va afla ‘alaturi de Siria in cursul fazei urmatoare ce va fi marcata de reconstructie’, a promis Eshaq Jahangiri.

Iran si Siria au semnat in august un acord de cooperare militara.

Teheranul si-a sprijinit din punct de vedere economic aliatul in anii de conflict, prin livrari de hidrocarburi si mai multe linii de credit.

Semnarea acordurilor de luni intervine in contextul noilor sanctiuni americane impotriva Iranului.

Israelul a promis in repetate randuri ca va impiedica implantarea Teheranului in Siria prin intermediul razboiului din aceasta tara, soldat deja cu peste 360.000 de morti si milioane de refugiati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2