Siria: Un summit Putin-Erdogan-Rouhani, prevazut pentru inceputul lui 2019, anunta Moscova

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La inceputul anului 2019 sunt preconizate negocieri privind Siria la care ar urma sa participe presedintii Rusiei, Iranului si Turciei, a anuntat vineri o inalta oficialitate rusa, in contextul in care Washingtonul isi pregateste retragerea militara din aceasta tara, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

”Este randul nostru sa organizam summitul celor trei tari garante, cu presedintii turc, iranian si al nostru. S-a convenit ca va avea loc aproximativ in prima saptamana a anului. Aceasta va depinde de agendele presedintilor”, a indicat viceministrul rus al afacerilor externe Mihail Bogdanov, citat de agentia Interfax.

Acest summit se inscrie in cadrul procesului de pace de la Astana, care reuneste din ianuarie 2017, fara implicarea Washingtonului, reprezentanti ai Damascului si o delegatie a opozitiei, fiind coordonat de Rusia si Iran, aliati ai Siriei, si de catre Turcia, care ii sprijina pe rebelii sirieni.

Acest format a eclipsat in timp negocierile sub egida ONU, incapabila sa gaseasca o solutie la razboiul care a facut peste 350.000 de morti din martie 2011.

Ultimul summit intre cei trei presedinti a avut loc in septembrie in Iran. Divergentele dintre Vladimir Putin, Hassan Rouhani si Recep Tayyip Erdogan referitoare la soarta provinciei Idleb au devenit atunci evidente.

O delegatie turca din care vor face parte, intre altii, seful diplomatiei Mevlut Cavusoglu si ministrul apararii Hulusi Akar, urmeaza sa se deplaseze sambata in Rusia pentru negocieri privind Siria, in contextul retragerii militare americane, anuntata saptamana trecuta de catre presedintele Donald Trump.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole