Sistemul antigrindina va proteja in jur de un milion de hectare pana la finele anului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Romania va avea functionale pana la finele anului in jur de 60 de puncte de lansare pentru combaterea grindinei, cu ajutorul carora vor fi protejate pana la un milion de hectare de culturi agricole, a declarat, vineri, Gheorghe Caunei Florescu, director general al Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, informeaza AGERPRES.

“Anul acesta am primit fonduri suficiente. Prin programul de guvernare s-au alocat pentru sistemul national antigrindina pentru anii 2017 si 2018 in jur de 45 de milioane de euro. Numai pentru acest an avem 20 de milioane de euro, fonduri consideram noi mai mult decat suficiente ca sa implementam acest sistem la nivel national.

Pana la sfarsitul anului vom construi inca 26 de puncte de lansare si vom avea in total in jur de 60 si intre 800.000 si un milion de hectare protejate suta la suta, desi influenta este mult mai mare pentru ca un punct de lansare protejeaza 15 kilometri patrati, dar influenta este pe 40 de kilometri patrati. De asemenea, vom avea pana la finele anului si 7 unitati noi de lansare si trei centre de comanda”, a spus Caunei.

Potrivit sursei citate, in prezent sunt functionale la nivel national 34 de puncte de lansare, dar 11 sunt puse efectiv anul acesta in functiune.

“Acum putem proteja 500.000 de hectare cu cele 34 de puncte de lansare functionale, dublam capacitatea de protectie fata de 2016, cand am functionat cu 17 puncte de lansare si am protejat 280.000 de hectare. Judetele protejate sunt Iasi, Vaslui, Vrancea, Prahova, Buzau, Olt si Valcea. (…) Bineinteles ca vom activa si sistemul de aviatie si alte tehnologii generatoare terestre pentru protectia grindinei sau pentru uniformizarea fenomenelor extreme.

Activitatea noastra nu consta numai in protectia impotriva grindinei ci si in prevenirea formarii grindinei. Cand facem o interventie si scoatem anumiti nori din functiune prevenim si formarea de ploi torentiale, de caderi de precipitatii. Noi actionam mai multi ani in regim de omologare ca sa vedem ce se intampla si in functie de acesta mai implementam si tragem concluzii stiintifice si putem sa garantam ca in zona unde actionam putem sa protejam suprafata 100%”, a explicat seful Autoritatii Nationale Antigrindina.

Implementarea completa a sistemului national antigrindina va aduce nu numai o protejare a culturilor agricole ci si un climat propice pentru culturi, dar si protectia infrastructurii locale, a localitatilor, drumurilor si cailor de acces, practic va exista o protectie pe un intreg areal, sustine Caunei.

“Aici, in Vrancea, este polul grindinei. Noi am inceput cu unitatea pilot de la Prahova si am continuat dupa experimentele facute vazand ca un leu investit protejeaza in jur de 10—14 lei. Este o rentabilitate economica foarte buna si am considerat ca este necesar sa implementam acest sistem la nivel national. Noi am legiferat domeniul in anul 2008, care reglementeaza activitatea de interventie activa in atmosfera (…), dar ceea ce este foarte important este ca am creat o strategie pentru 15 ani”, a adaugat directorul general al Autoritatii Nationale Antigrindina.

Intrebat daca sistemul nu a putut dispersa norii care au provocat caderile masive de zapada din aceste zile in judetul Vaslui, acesta a precizat ca sistemul din Romania nu este atat de avansat, insa in perioada urmatoare exista proiecte si pentru astfel de fenomene.

“In tari precum Thailanda sau India, unde apar musonii, interventiile se fac din timp inainte de a aparea ploile musonice si de a aduce apa la pamant. S-ar fi putut si la noi, dar inca nu suntem pregatiti. Proiectele noastre vizeaza si aceasta activitate in viitor”, a adaugat Caunei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat in data de 18 aprilie ca Unitatile din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) sunt operationale incepand din data de 15 aprilie, fiind pregatite pentru combaterea caderilor de grindina prin interventii active in atmosfera.

“Avand in vedere faptul ca dezvoltarea Sistemului National Antigrindina reprezinta una din prioritatile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit pentru acest an alt grafic de punere in functiune a Unitatilor de combatere a caderilor de Grindina, conform HG 70/23.02.2017, privind aprobarea obiectivelor etapei a XVIII-a 2017, a programului de realizare a sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024”, se mentiona in comunicat.

Ministerul Agriculturii precizeaza ca in anul 2017 acest program guvernamental a fost pregatit pentru lansare cu o luna mai devreme fata de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificarilor climatice, precum temperaturi scazute, caderi de grindina s.a., factori ce s-au manifestat atipic fata de anii precedenti.

Conform MADR, in momentul de fata sunt operationale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafata totala de 500.000 ha, cu o crestere de 78% fata de anul 2016.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara pentru AGERPRES la inceputul lunii februarie ca a inceput dezvoltarea sistemului antigrindina, iar pana la sfarsitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comanda operationale.

“Am inceput si programul antigrindina. Este in derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operationale. Acum avem 23 si vom mai termina 11, iar pana la sfarsitului anului inca 26. In total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comanda operationale si vom creste suprafata protejata de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem sa ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom incepe si cu stimularea precipitatiilor, dar aceasta este o etapa mai dificila si inca nu avem conturate solutiile din punct de vedere stiintific”, a adaugat ministrul Agriculturii in luna februarie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Socrate Toma

    Care sunt efectele secundare ale aplicarii masurilor antigrindina ? Nu produce seceta in zonele protejate ? Protejam via si distrugem marea cultura . Totul in avantajul unora , a marilor producatori de vinuri. Roamanii mananca vin .

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *