Sistemul energetic risca cea mai importanta criza in 20 de ani

Reclame home 1

energie-electricaSistemul energetic national se poate confrunta cu cea mai importanta criza din ultimii 20 de ani, avand in vedere distorsiunile create in piata de concurenta neloiala dintre producatori care, in goana dupa cota de piata, folosesc metode neortodoxe, a apreciat, joi, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, transmite Agerpres.

El s-a referit la scaderea semnificativa a productiei hidro, din cauza secetei, dar si la concurenta pe care o fac sistemului energetic clasic producatorii de energie din resurse regenerabile, prin dezvoltarea “irationala a acestora”.

“Nu facem nimic ca sa stopam aceste productii masive. Daca, dupa aceasta vara normala, pentru ca a fost o vara normala — 2013 si 2014 nu au fost veri normale — urmeaza si o iarna normala, atunci sistemul energetic romanesc se va confrunta cu o perioada pe care nu a mai avut-o in ultimii 20 de ani. S-ar putea sa nu se mai aprinda becul”, a avertizat Laurentiu Ciurel.

In opinia sa, aceasta situatie de criza ar putea sa apara in 7 — 8 luni pentru ca in sistemul energetic sunt multe “lucruri incorecte”, iar reglementarile “lasa foarte mult de dorit”.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat ca nu exista pericolul unei astfel de crize.

“Consider ca sistemul energetic national este unul foarte echilibrat, avem mai multe surse, ceea ce ne face sa credem ca nu vor exista probleme deosebite”, a spus Havrilet.

In privinta preturilor la energie, seful ANRE a precizat ca nu vor exista motive pentru cresterea lor nici daca se va apela la importurile de energie, intrucat preturile de import sunt similare cu cele de export.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri Bogdan Badea a dat asigurari ca s-au luat toate masurile necesare astfel incat “sa trecem varfurile de iarna fara probleme”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *