Sistemul informational pentru fondurile europene din exercitiul bugetar 2014-2020 va fi functional pe 15 ianuarie 2016

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

valiza cu baniSistemul informational pentru fondurile europene din exercitiul bugetar 2014-2020 va fi functional pe 15 ianuarie 2016, iar, in prezent, se lucreaza la simplificarea ghidurilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, remis, miercuri, AGERPRES.

“In ceea ce priveste cadrul financiar 2014-2020, ministerul (Fondurilor Europene — n.r.) va avea functional sistemul informational pe 15 ianuarie 2016, acum lucreaza la ghiduri pentru simplificarea acestora”, se arata in documentul citat.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Carmen Raducu, s-a intalnit, marti, cu membrii Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR). In cadrul intalnirii au fost discutate masurile cuprinse in Planul National pentru Modernizarea Romaniei propus de CNMR. De asemenea, intalnirea a avut in vedere si clarificarea unor probleme procedurale aparute in procesul de implementare in perioada 2007-2013 la nivelul institutiilor si al beneficiarilor.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, una dintre prioritatile ministerului este imbunatatirea circuitului financiar al fondurilor europene, in conditiile in care forma actuala este dezavantajoasa pentru Romania si aduce pierderi.

La randul lor, membrii CNMR au informat ministrul despre modificarile aduse legislatiei privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, solicitandu-i sa tina cont de aplicarea noii Ordonante de urgenta nr. 40/2015 care cuprinde: asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile lucratoare de la data depunerii de catre beneficiar/liderul de parteneriat la autoritatea de management sau la organismul intermediar, dupa caz, a cererii de rambursare; extinderea termenului de 20 de zile lucratoare cu maximum 10 zile lucratoare, fara ca perioadele de intrerupere cumulate sa depaseasca aceasta perioada; sanctionarea disciplinara a personalului din cadrul autoritatii de management/organismul intermediar cu responsabilitati in verificarea si decontarea cererii de rambursare; virarea rambursarilor validate de catre Autoritatea de Management direct in contul partenerului, nu prin intermediul beneficiarului; acordul de parteneriat sa devina parte integranta a contractului/ordinului/deciziei de finantare; asigurarea de prefinantare continua, pentru sectorul non-profit si nu numai, pe intreaga durata a implementarii proiectelor, se mai arata in comunicat.

Membrii CNMR i-au solicitat ministrului sa tina cont si de aplicarea instructiunilor date de catre fosta conducere a ministerului prin care au fost aprobate asigurarea unei cofinantari de maximum 2% pentru sectorul non-guvernamental si non-profit (ONG-uri, sindicate, patronate, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si camerele bilaterale), introducerea ofiterului de proiect la nivelul tuturor autoritatilor de management, precum si eliminarea numarului maxim de functionari publici remunerati la nivelul unei institutii publice.

Ministrul Fondurilor Europene a convenit cu membrii CNMR crearea unor grupuri de lucru tematice, care sa aiba o anumita regularitate, propunand ca prima intalnire sa fie cea a grupului organizat pe domeniile cercetarii si inovarii, la care sa participe si Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Aura Raducu a precizat ca doreste o alta abordare a cercetarii, prin realizarea unor politici de dezvoltare in inovare si cercetare in baza unui road-map al cercetarii la nivelul intregii tari.

Pe de alta parte, membrii CNMR au atras atentia sefului MFE ca orice intarziere in plus in demararea noului exercitiu va aduce pierderi Romaniei atat la nivel social, cat si economic.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *