Sistemul public de sanatate din Marea Britanie este in pragul colapsului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Crucea Rosie descrie o “criza umanitara”, medicii deplang conditii demne de “lumea a treia”: sistemul public de sanatate NHS, mandrie a tarii din anul 1948, trece printr-o criza fara precedent in aceasta iarna, cu care este la curent si sefa guvernului, Theresa May, relateaza sambata France Presse, informeaza AGERPRES.

O fotografie a unui baietel de 22 de luni, Jack, a facut turul retelelor sociale si a fost publicata pe prima pagina a cotidianului Daily Mirror. In lipsa unui pat, micutul doarme pe o patura asezata pe doua scaune de plastic de culoare rosie. In ciuda unei suspiciuni de meningita, el a asteptat cinci ore la serviciile de urgenta inainte de a fi vazut de un medic.

Ca in fiecare iarna, Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie este ”la un pas de colaps”, potrivit medicilor si organizatiilor spitalicesti. Sistemul de sanatate gratuit, al cincilea cel mai mare angajator la nivel mondial (1,5 milioane de angajati), este o institutie sacra. “Religia noastra nationala”, declara fostul ministru conservator Nigel Lawson.

NHS reprezinta o miza politica cruciala care decide alegeri. Sustinatorii Brexit-ului au facut din el una dintre principalele teme ale campaniei, promitand, pe baza unor cifre provocatoare si inexacte, salvarea fondurilor NHS cu bani care nu vor mai fi trimisi la Bruxelles, scrie AFP.

Dar NHS este si un model in criza, care se confrunta cu o imbatranire a populatiei, cresterea demografica si cu politici de austeritate.

Prin urmare, este suficienta cea mai mica alerta, cum ar fi epidemia de gripa din acest an, pentru a bloca sistemul. Din toamna, timpul de asteptare la urgente explodeaza: 23% din pacienti au asteptat mai mult de patru ore inainte de a vedea un medic saptamana trecuta. Doi pacienti au murit pe targa pe un coridor al Worcestershire Royal Hospital in aceasta saptamana. Peste tot lipsesc paturi, ambulante, medici.

Dr. Richard Kerr, membru al Colegiului regal al chirurgilor, a declarat ca nu a vazut niciodata o astfel de deteriorare in 26 de ani de cariera.

Situatia este atat de alarmanta incat Crucea Rosie a fost chemata in ajutor. “Suntem in fata unei crize umanitare”, a declarat directorul general al acesteia, Mike Adamson.

Premierul conservator Theresa May a condamnat aceste remarci, pe care le-a calificat ca fiind ”iresponsabile si exagerate”.

Pentru decongestionarea urgentelor din spitale, ea a cerut cabinetelor medicilor generalisti sa fie deschise 7 zile din 7 intre orele 08:00 — 20:00, in caz contrar putand pierde ajutoare guvernamentale.

Dar pentru multi, prejudiciul este mult mai profund. “Aceasta nu este o criza de iarna, este un viscol intr-o iarna vesnica a NHS. Se cere personalului sa ofere un serviciu de prima calitate cu efective si un numar de paturi demne de lumea a treia”, acuza dr. Mark Holland, specializat in medicina acuta.

Intr-un discurs foarte emotionant in fata parlamentului, deputatul Toby Perkins si-a exprimat “rusinea” de a-si fi vazut tatal ”ingrijit mai bine in timpul vacantelor in Germania, decat acasa”. El a murit in bratele sale, in iulie, de o ruptura de anevrism dupa ce a fost externat din lipsa de paturi.

Conform datelor furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Regatul Unit a alocat 7,7% din PIB cheltuielilor publice pentru sanatate in 2015, fata de 8,6% pentru Franta si 9,4% pentru Germania.

Recunoscand ca o ”presiune uriasa apasa pe NHS”, Theresa May a dat asigurari ca “niciodata” guvernul nu a investit atat de mult in sistem, injectand 10 miliarde de lire sterline suplimentare pentru sase ani, pana in anul 2020.

“Fals”, a declarat directorul NHS Anglia, Simon Stevens, care spune ca “finantarea NHS in termeni reali (fara a tine cont de inflatie) va scadea in 2018/19”.

“Primul-ministru este in negare”, a conchis liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn. In timpul unei intalniri furtunoase fata in fata in parlament miercuri, el a intrebat-o pe Theresa May daca i s-a parut acceptabil ce s-a intamplat cu Jack, copilul fortat sa doarma pe un scaun la urgente.

Sefa guvernului a evocat un “incident izolat”. “Glumeste? Am vazut un numar mare de incidente izolate intr-o singura zi intr-un singur spital. Trebuie sa se trezeasca”, s-a infuriat Rose, mama copilului, in declaratii pentru Daily Mirror.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *