Situatia depozitului ecologic de la Sarbi, prezentata in detaliu de expertul Dan Paunescu de la Facultatea de Hidrotenica din Bucuresti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

22 de proiecte aflate pe ordinea de zi si cinci proiecte suplimentare au fost votate de cei 33 de consilieri judeteni, din totalul de 35, prezenti la sedinta ordinara a Consiliului Judetean Maramures, desfasurata joi, 26 aprilie 2018, de la ora 12.00, in Sala ”Bogdan Voda” a institutiei judetene. Un proiect care a atras extrem de multe aprecieri pozitive din partea consilierilor judeteni a fost cel privind acordarea titlului de cetatean de onoare lui Dumitru Farcas, o emblema a culturii si a artei muzicale maramuresene.

Un alt proiect extrem de important a fost cel privind depozitul ecologic de la Sarbi, Farcasa, unde consilierii judeteni au votat pentru acordarea sumei de 150,03 mii lei in vederea realizarii de investigatii suplimentare pentru protejarea investitiei. ”Suntem in masura, in urma discutiilor pe care le-am avut cu expertii, sa putem sa spunem public unele lucruri, astfel incat foarte multa lume care doreste sa stie cum vom respecta termenele, sa afle ca vom finaliza proiectul Sistemului Integrat de Management al Deseurilor, in anul 2018.

Potrivit expertilor, nu sunt lucruri foarte complicate pe care trebuie sa le facem, insa trebuie sa luam anumite masuri in regim de urgenta. Reamintesc faptul ca, atunci cand actualul executiv si-a preluat atributiile, proiectul era realizat in proportie de aproximativ 10%, iar in prezent gradul de realizare a ajuns la 80%, in mai putin de doi ani de zile. Avem obligativitatea de a respecta ad literam proiectul si implicit contractul de finantare, deoarece vorbim despre bani europeni. Odata ce vom finaliza acest proiect, putem sa ne gandim la proiecte complementare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Despre alunecarile de teren inregistrate la Sarbi, dar si despre cum se poate pune in siguranta constructia realizata a vorbit Dan Paunescu, seful catedrei de Constructii hidrotehnice si alimentari cu apa si canalizari la Facultatea de Hidretehnica din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, care a aratat ca este la curent cu tot ce se realizeaza pe plan mondial in acest domeniu.

Dan Paunescu a precizat ca a intrat in acest proiect in urma licitatiei care a fost organizate de Consiliul Judetean Maramures pentru oferirea unei expertize, colaborand cu o firma de constructii din Constanta. In informarea facuta plenului CJ, care a durat aproximativ o ora, a subliniat faptul ca, a analizat in detaliu intregul proiect realizat pana acum si a constatat vulnerabilitati in gandirea documentatiei, inca de la inceput. Cu toate acestea, a concluzionat ca exista solutii pentru oprirea alunecarilor de teren si acestea pot fi rezolvate prin masuri strategice.

”Nu vreau sa ramana in urma noastra o lucrare de care sa ne fie rusine, vrem sa lasam ceva de care sa va folositi. Lucrez in domeniul alunecarilor de teren din anul 1988, iar alaturi de directorul firmei din Constanta, participam la toate intalnirile de lucru care au loc in Maramures, la toate discutiile pe tema SMID Farcasa.

Acest proiect a parcurs toti pasii birocratici prin faptul ca s-a facut studiul de fezabilitate, s-au ales proiectantii, s-au realizat si analizat proiecte, s-a facut studiul geo, exista o documentatie extrem de stufoasa care dovedeste faptul ca, institutia Consiliului Judetean Maramures si-a facut treaba. Cand am ajuns in zona Sarbi am vazut nenumarate alunecari de teren, cantitati enorme de apa, zone din amplasament la care nu puteai ajunge, iar o parte din platformele tehnologice erau puse in pericol de situatia creata.

Noi, ca experti, trebuie sa spunem daca e bine sau rau ce s-a facut si ce trebuie facut pe mai departe. Am constatat ca proiectul era extrem de vulnerabil, mai ales privind studiile initiale, care au fost deficitare. Totusi, m-am ocupat de multe situatii de alunecari de teren in aceste trei decenii de activitate si nu am inregistrat pana in prezent niciun esec, motiv pentru care am convingerea ca vom rezolva si problema de la Sarbi. In luna octombrie a acestui an proiectul va fi finalizat, iar expertiza mea va fi una incununata de succes si de aceasta data, oferind solutii utile pentru fiecare alunecare de teren”, a declarat Dan Paunescu.

Acesta a prezentat si un film video cu alunecarile de teren de la Sarbi, dar si variantele pe care le prevede pentru rezolvarea acestei situatii, la final raspunzand tuturor intrebarilor adresate de consilierii judeteni.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2