Situatia incredibila a unui sportiv baimarean cu cateva zile inainte de JO: “Esti, nu esti, ba esti”

In lot pentru Jocurile Olimpice de iarna care urmeaza sa inceapa pe 9 februarie, boberul Paul Muntean a fost exclus luni, iar ieri a fost reprimit, la interventia COSR, insa participarea lui la competitie nu este sigura.

Cu doar trei zile inainte de plecarea in Coreea de Sud, la JO de iarna de la PyeongChang (9 februarie – 25 februarie), un bober din delegatia Romaniei a fost exclus din lot! Era inlocuit cu o alta sportiva, conform unui anunt afisat pe 30 ianuarie, pe site-ul COSR.

Este vorba despre Paul Muntean, 33 de ani, impingator stanga in bobul de 4, calificat la JO, prin realocarea locurilor, dupa forfaitul echipajelor Olandei si Slovaciei. Paul face acest sport din 2003, fiind unul dintre cei mai experimentati boberi din tara.

“Nu mi-a venit sa cred. Eram acasa, la Baia Mare, luasem din banii mei biletul de avion spre Bucuresti, unde trebuia sa ajung marti, sa ma alatur lotului, la Izvorani. Mergeam pe acreditare de rezerva, din cauza regulamentului CIO, dar eram titular in bobul de 4! Dar luni m-a sunat secretarul general al Federatiei de bob si sanie, Florin Ticu. M-a anuntat ca s-a decis ca in locul meu, la Olimpiada, sa mearga pe acreditarea de rezerva o sportiva, Beatrice Puiu, pentru echipajul feminin de bob dublu. Am cerut explicatii. Mi-au spus ca cei de la COSR au luat decizia, fiindca fetele au sanse la un loc mai bun. Le-am zis ca nu las lucrurile asa, ca e dreptul meu si ca ma duc la presa”.

“NU VREAU LOCUL NIMANUI!”

Muntean povesteste ca, ulterior, Florin Ticu a incercat sa treaca de COSR si sa anunte la CIO ca renunta la un alt coleg de-ai sai din echipajul de bob 4. “Nu am fost de acord. Am zis ca mai bine nu merg la Olimpiada decat sa iau locul unui coleg care a muncit pentru asta. Cum adica? Ma reprimeau pe mine, ca nu am cedat, dar ii faceau acelasi lucru unui alt sportiv. Nu puteam sa fiu partas la asa ceva!”, a spus Paul.

Mihai Covaliu, presedintele COSR, a comentat: “E mai usor sa dai vina pe COSR. Dar noi nu avem dreptul sa facem selectie. Criteriile de participare la Olimpiada sunt doar pozitia in clasamentul mondial si propunerile federatiilor”.

REGULAMENTUL CIO: DOAR O REZERVA DE DELEGATIE

Conform regulilor CIO, daca o tara califica la JO ambele echipaje, de bob 4 si de bob dublu, doar 5 sportivi sunt acreditati direct, iar al 6-lea are acreditare de rezerva, cum era cazul lui Muntean. Tot din aceasta postura, el a participat si la JO Soci 2014, in echipajul de bob 4. Dar acum, calificarea in extremis si a echipajului de dublu bob feminin a schimbat lucrurile. Iar regula CIO e clara: doar o acreditare de rezerva pentru toata delegatia de bob!

“Da, am decis sa mearga o rezerva la fete, dar noi nu am spus niciodata ca in locul lui Muntean. Incercam sa mai obtinem inca un loc de rezerva pentru el. Oricum, el merge la Olimpiada si va concura”, a incercat sa dreaga lucrurile Florin Ticu, secretarul general al FRBS.

IERI LA PRANZ: “VINO CA MERGI LA OLIMPIADA!”

Paul Muntean a contactat Gazeta Sporturilor pentru a-si spune povestea. Exact cand pleca, a primit un telefon. Era anuntat, la nici 48 de ore de la excludere, sa vina la Izvorani, ca face parte din lot si merge la Olimpiada! Cu doar o zi inainte de plecarea lotului spre JO!

COVALIU: “INCERCAM SA INDREPTAM ACEASTA EROARE!”

Mihai Covaliu, presedintele COSR, a explicat de ce aceasta intorsatura: “Noi incercam sa ajutam sportivul si sa indreptam o eroare. Muntean si-a castigat in concursuri dreptul de a fi in bobul de 4 la Olimpiada. El era in lot, avea bilet de avion, avea echipamentul personalizat. Federatia de bob si sanie ni l-a dat pe lista initiala. Apoi au schimbat! Dar nu merge asa! Am decis in Comitetul Executiv COSR ca Muntean sa faca parte din lot, chiar daca, deocamdata, ca rezerva la bob ramane si Beatrice Puiu. Facem toate eforturile ca el sa poata sa participe la Olimpiada! Deocamdata nu avem un raspuns sigur, dar important e ca el merge cu lotul. Pana incepe concursul de bob speram sa putem obtine acreditare pentru el”.

 

Mai multe pe Gazeta Sporturilor

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1