Situatie critica in Ucraina: 12 morti in ultimele 24 de ore

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ucrainaDouasprezece persoane, intre care sapte civili, au fost ucise in ultimele 24 de ore in luptele dintre armata ucraineana si rebeli separatisti prorusi in estul Ucrainei, relateaza AFP citata de Agerpres.

La Donetk, bastion al separatistilor, sapte civili au fost ucisi si alti 23 raniti in noaptea de joi spre vineri, a anuntat primaria orasului, centru administrativ al regiunii omonime.

Armata ucraineana a anuntat, de asemenea, ca cinci soldati au fost ucisi si 23 raniti in confruntari, soldate cu peste 5.000 de morti in peste noua luni de la inceputul conflictului din estul Ucrainei.

Luptele au devenit din ce in ce mai violente intre armata ucraineana si rebelili prorusi la Debaltevo, o localitate strategica ce leaga cele doua ‘capitale’ separatiste — Lugansk si Donetk.

Kievul a declarat vineri ca detine in continuare controlul asupra acestui oras cu 25.000 de locuitori, dar mii de soldati ucraineni, care se pozitioneaza aici, sunt amenintati cu incercuirea in fata asaltului rebelilor prorusi, reamintind de tragedia de la Illovaisk, unde cel putin 108 soldati ucraineni, prinsi in capcana, au murit vara trecuta.

‘Vreau sa ma adresez tuturor militarilor ucraineni: depuneti armele si plecati! Aveti o sansa de a va salva vietile si de a pleca’, a declarat vineri dimineata la postul televiziunii ruse Rossia-24 ‘presedintele’ autoproclamatei ‘republici populare’ Donetk (DNR), Aleksandr Zaharcenko.

Un ‘coridor umanitar’ le-a fost oferit acestora pentru a le permite retragerea din Debaltevo, a indicat agentiei de presa Interfax ‘presedintele’ parlamentului DNR, Andrei Purghin.

In acest context tensionat, noi discutii de pace cu privire la Ucraina au fost anuntate pentru vineri la Minsk, cu ‘Grupul de contact’ constituit din reprezentanti ai Ucrainei, separatistilor, Rusiei si OSCE, dupa un apel al presedintelui ucrainean Petro Porosenko de ‘a desfasura consultari urgente (cu rebelii) pentru a obtine o incetare a focului imediata’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2