Ski News: Guvernul Marii Britanii pregateste legislatia pentru a declansa Brexitul

marea-britanieGuvernul britanic pregateste legislatia pentru a declansa procedura oficiala de iesire din Uniunea Europeana, a anuntat luni Sky News, in ciuda afirmatiilor prim-ministrului Theresa May ca este increzatoare ca se va putea opune cu succes unei decizii a justitiei ce ar putea intarzia Brexitul, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Inalta Curte a Angliei a decis saptamana trecuta ca guvernul condus de May trebuie sa obtina aprobarea parlamentului inainte de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona al UE, o lovitura pentru planurile prim-ministrului britanic de a lansa procesul de divort pana la sfarsitul lunii martie 2017.

Consilierii lui May au anuntat ca guvernul va contesta aceasta decizie la Curtea Suprema. Theresa May este hotarata sa puna in aplicare ceea ce ea numeste “vointa poporului”, in timp ce consilierii sai s-au declarat siguri ca recursul va fi castigat.

Potrivit surselor citate de Sky News, guvernul pregateste un proiect de lege care va trebui dezbatut in ambele camere ale parlamentului in cadrul unui proces care s-ar putea dovedi de durata.

Faptul ca May vrea sa se asigure ca guvernul are prioritate in deciziile pe tema procesului de separare de Uniunea Europeana i-a infuriat pe unii parlamentari. De altfel, unul dintre membrii partidului ei conservator, la putere, a demisionat saptamana trecuta, fapt ce a adancit divergentele dupa referendumul din iunie.

In timp ce aceia care au facut campanie sa ramana in Uniunea Europeana spera ca decizia instantei va indulci conditiile de divort pentru Marea Britanie, militantii pro-Brexit si ziarele eurosceptice britanice i-au atacat pe judecatori pentru ceea ce au numit o “tradare a votului”.

Duminica, May si-a exprimat sprijinul pentru sistemul judiciar al Marii Britanii si pentru presa, dar a insistat ca ea este cea care va conduce tara in procesul de ‘divort’ de UE. “In timp ce unii cauta sa ne lege mainile in procesul de negocieri, guvernul va merge mai departe cu sarcina de a pune in practica decizia poporului britanic”, a declarat ea, citata intr-un comunicat, inainte de a pleca intr-o vizita axata pe chestiuni comerciale in India.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1