Slovacia considera ca sistemul cotelor obligatorii de refugiati nu este functional si cere UE sa caute alte solutii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

refugiatiMinistrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, considera ca procentul foarte scazut al migrantilor care au fost relocati in statele Uniunii Europene prin mecanismul cotelor obligatorii dovedeste ca acest sistem nu este functional si prin urmare se impune o regandire a abordarii UE fata de aceasta criza, relateaza agentia Reuters.

‘Este evident ca (sistemul de cote) nu functioneaza. Cotele obligatorii nu sunt o solutie, nu sunt realizabile’, a declarat vineri seful diplomatiei slovace in timpul unei vizite oficiale in Slovenia. ‘Avem nevoie de o solutie sustenabila, credibila, complexa. (…) Cerem UE sa grabeasca acest proces’, a adaugat el, amintind ca pana in prezent numai aproximativ 0,2% dintre cei 160.000 de migranti care ar trebui repartizati in statele UE din Grecia si Italia au fost efectiv relocati.

Slovacia se opune vehement sistemului de cote obligatorii sustinut mai ales de Germania si l-a contestat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Acest sistem a fost impus la Consiliul european Justitie si Afaceri Interne de pe 22 septembrie 2015 pentru a diminua presiunea migratorie asupra Germaniei si a altor state din vestul si nordul Europei, cum ar fi Suedia, acestea fiind destinatiile preferate de migrantii veniti din tarile arabe, africane si asiatice.

Nemultumiti de implementarea greoaie a sistemului de cote obligatorii, liderii europeni care sustin acest mecanism au cerut la Consiliul European din decembrie anul trecut sa se ia masuri pentru a se grabi aplicarea lui. In plus, unii dintre ei, cum este cancelarul german Angela Merkel, insista sa se instituie si un sistem automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migrantilor care vor veni de acum inainte in UE.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2