SMURD Maramures implineste cinci ani

PNL

smurd-maramuresIn data de 8 ianuarie se implinesc cinci ani de la operationalizarea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare in Maramures, prin cele patru echipaje din municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei, respectiv orasul Viseu de Sus.

Pe parcursul celor cinci ani care au trecut de la infiintare, medicii, asistentii si pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat in constiinta maramuresenilor ca simboluri ale sperantei, ale ajutorului venit rapid in cele mai grele clipe.

Personalul S.M.U.R.D. Maramures a primit „botezul focului” inca din primele clipe de functionare ale serviciului, fiind chemat in ajutor la un accident rutier, petrecut in apropiere de orasul Cavnic. 9 persoane aflate intr-un microbuz si-au vazut moartea cu ochii. Masina a iesit in decor intr-o curba periculoasa. A fost o interventie desfasurata impreuna cu Detasamentul de Pompieri Baia Mare si Serviciul de Ambulanta Judetean. Echipajele S.M.U.R.D- unul de terapie intensiva si unul de prim ajutor- au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma sa inceapa pe platoul din fata Palatului Administrativ. Ranitii au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgenta, pentru investigatii si tratament.

Si la S.M.U.R.D. Viseu de Sus alarma a sunat chiar in timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a serviciului. Pompierii-paramedici au salvat atunci un barbat cu fracturi la membrele inferioare, care cazuse intre stanci, intr-o zona greu accesibila, la circa 15 kilometri de oras. Dupa ce salvatorii l-au purtat cu targa pe o distanta de cativa kilometri, barbatul a fost transportat la Spitalul Orasenesc din Viseu de Sus pentru investigatii si tratament.

Intre 2011 si 2013, alte patru echipaje de prim ajutor au fost operationalizate, ca urmare a eforturilor gen.bg.(r) Ion Pop, la acea vreme inspector sef al I.S.U. Maramures, in orasul Targu Lapus- in 01.12.2011, in comuna Farcasa- in 12.12.2012, in comuna Bogdan Voda, in 28.12.2012 si in orasul Borsa, in 18.08.2013.

In cei cinci ani de activitate, personalul S.M.U.R.D. Maramures a efectuat interventii din cele mai diverse si complexe. Printre acestea:
– acordarea primelor ingrijiri si transportul a 16 victime, inclusiv pe calea aerului, in urma celor doua explozii de la Sighetu Marmatiei din 19.02. 2012;
– interventia la accidentul aviatic de la Copalnic Manastur din 23.08.2014, soldat cu un decedat, un ranit grav, in urma prabusirii unui avion de mici dimensiuni, cu doi ocupanti;
– interventia la accidentul petrecut pe raza localitatii Ilba din 07.11.2014, soldat cu doi decedati si doi raniti;
– salvarea unui turist polonez, intr-o actiune comuna cu Jandarmeria montana si Serviciul Salvamont, in urma unui accident petrecut in data 07.06.2014, in zona lacului Stiol, la 28 de km de Borsa, la circa 1500 de metri altitudine, intr-o zona greu accesibila;
– interventia din zona “Pirita”, Baia Mare, la salvarea unei tinere agresate cu un topor, in data de 04.01.2015, in prima zi a acestui an.

Numarul si complexitatea interventiilor personalului SMURD Maramures au crescut de la 3872 de interventii in 2010, la 6547 in 2014.

In cei 5 ani de activitate personalul SMURD Maramures a efectuat peste 26 000 de interventii, pe parcursul carora au fost asistate tot atatea persoane.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1