SOCIAL – Oamenii străzii, cei mai afectați de ger. Mulți preferă frigul decat să stea la căldură

Persoanele fără adăpost sunt la această oră expuse unui risc major din punctul de vedere al sănătății. Maramureșul este pană în 11 februarie cel puțin sub cod galben de ger persistent și vreme deosebit de rece. Cei de la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Baia Mare ies pe teren, verifică oamenii străzii cunoscuți, le mai dau cate un ceai și un sandwitch și cam atat.

Și asta pentru că acești oameni preferă să stea în stradă decat la Azilul de Noapte. Pentru că, spun ei, la azil sunt probleme multe și lor nu le place. Așa s-a întamplat azi, cand Poliția Locală, Poliția Baia Mare și un echipaj de la Serviciu de Ambulanță Județean Baia Mare au intervenit în zona RFN pentru a duce la adăpost un om al străzii. De fapt, un bărbat care pană nu demult a stat la Azilul de Noapte Baia Mare și care acum nici nu mai vrea să audă de acest loc. Preferă, spune chiar el, „să moară” decat să mai ajungă într-un astfel de loc.

Cert este că, după ce cei de la Ambulanță i-au verificat semnele vitale, care au ieșit bine, avand în vedere condițiile vitrege în care omul „trăiește”, acesta a fost convins să meargă undeva, aici fiind vorba fie de Spitalul de Boli Infecțioase, fie Azilul de Noapte. Noi nu ne putem imagina greul prin care trece un astfel de om, care stă îmbrăcat cu 10 randuri de haine, să nu moară de frig, care are langă el un pluș care înseamnă ceva pentru el și care îi aduce cel mai probabil aminte de o perioadă frumoasă din viața lui, nelipsitul rozar, semn că și în cele mai grele vremuri credința în Dumnezeu există și nu se poate contesta… Și multe alte lucruri, care pentru acești oameni înseamnă toată viața lor.

Problema este că cei care sunt de mult oameni ai străzii, obișnuiți cu acest stil de viață, în care trăiești din mila altora, după ce scapă de frig, după ce își revin sau iau pastilele respective recomandate de medicii specialiști, se întorc înapoi în stradă, pentru că așa s-au învățat. Ori trebuie să-i schimbi omului mentalitatea, să îl faci să înțeleagă că este spre binele lui să rămană într-un centru unde să învețe niște meserii pe care centrul le pune la dispoziție și să fie convins să renunțe, de exemplu, la a se droga sau a face alte lucruri cu care el a fost învățat.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu