Societatea Romana de Cardiologie solicita un plan national de control al bolilor cardiovasculare

Societatea Romana de Cardiologie solicita un plan national de control al bolilor cardiovasculare pentru acces la servicii de preventie primara si secundara, in contextul in care 60% dintre decesele din fiecare an se datoreaza acestor afectiuni, informeaza AGERPRES.

“Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice si de noi proceduri, de informarea si responsabilizarea populatiei, de un program de screening si preventie a bolilor cardiovasculare”, a afirmat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dragos Vinereanu, citat intr-un comunicat de presa.

Potrivit reprezentantilor SRC, nivelul de informare, de actiune si tratament continua sa fie scazute.

“In acelasi timp, desi in Romania avem programe nationale importante in domeniul cardiologiei, finantarea unora dintre acestea ramane in continuare sub nivelul optim. Numai in cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determina cele mai multe decese prin boli cardiovasculare in Romania si Europa (peste 62%), ignoranta si diagnosticarea tarzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii”, precizeaza SRC.

Cu toate ca intre 2001 si 2016 populatia Romaniei a scazut cu circa 12%, numarul total de decese prin boli cardiovasculare a scazut cu doar 7%, sustine SRC.

“In oglinda, mortalitatea prin complicatiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% in acesti 15 ani. In cazul altor afectiuni (cardiopatie ischemica si boli cerebrovasculare) tendinta mortalitatii pe grupe de varsta tinde sa se reduca, dar in ceea ce priveste hipertensiunea, tendinta ramane constanta”, se mai arata in comunicat.

Desi peste 90% dintre persoanele intervievate in studiul “Perceptii asupra hipertensiunii arteriale in Romania” realizat de iSense Solutions in luna martie cunosc aceasta afectiune, 70% inteleg ca este o boala grava, iar 31% considera chiar ca poate fi letala, doar 3% stiu ca hipertensiunea poate aparea si fara simptome.

Conform statisticilor, din aproximativ 7,4 milioane de romani 20% nu stiu ca sufera de hipertensiune si in consecinta nu se trateaza si se expun riscului de moarte prematura.

“Societatea Romana de Cardiologie, de Ziua Mondiala a Inimii (29 septembrie) incurajeaza fiecare roman sa fie eroul propriei inimi si al celor din jur”, precizeaza sursa citata. Unul dintre cele mai simple si mai eficiente mesaje de preventie este cel sustinut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societatii Romane de Cardiologie: “Mergi si masoara-si tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1