Solidaritatea Sanitara decide marti in privinta reluarii protestelor

home camp2
home camp2
home camp2

Consiliul de Coordonare al Federatiei Solidaritatea Sanitara va discuta, in 19 februarie, despre o eventuala reluare a protestelor, sindicalistii fiind nemultumiti de efectele Ordonantei 114/2018 privind masuri fiscal – bugetare dar si ale Legii salarizarii, informeaza AGERPRES.

“In conditiile in care garantiile oferite de Guvern ca nici un salariat nu va pierde din veniturile salariale sunt contrazise tot mai des de realitate, dovada publica constituind-o numarul tot mai mare de proteste spontane desfasurate in diferite spitale publice, Federatia Solidaritatea Sanitara a convocat Consiliul de Coordonare al organizatiei in data de 19.02.2019 pentru a decide in privinta actiunilor menite sa apere interesele salariatilor. Principala tema pe ordinea de zi o constituie reluarea actiunilor de protest declansate imediat dupa adoptarea OUG nr. 114/2018. Apreciem faptul ca si cealalta organizatie sindicala reprezentativa la nivel de sector sanitar intentioneaza sa se alature actiunilor initiate de noi impotriva efectelor negative ale acestui act normativ si a efectelor legii salarizarii, mentionand ca data de organizare a Consiliului de Coordonare a avut in vedere deschiderea posibilitatii unor actiuni comune”, se arata intr-un comunicat al Federatiei, remis sambata AGERPRES.

Solidaritatea Sanitara solicita, in context, adoptarea, prin Ordonanta de urgenta, a unor solutii cumulative care, potrivit organizatiei, va salva de la reducerea veniturilor salariale salariatii aflati in zona de risc. Este vorba despre mutarea cheltuielilor cu indemnizatia de hrana in suma salariilor de baza si scoaterea sporului pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatori legale si cele de repaus saptamanal din categoria celor aferente limitei de 30%.

“Daca Guvernul nu da curs modificarilor legislative prin Ordonanta de urgenta pe care Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ le solicita, situatia se va deteriora rapid in momentul in care circa 65% dintre angajatii din sanatate vor constanta pe fluturasul de salariu ca sunt in situatia de pierdere a veniturilor nete. In aceste conditii, nemultumirile indreptatite ale salariatilor din sanatate risca sa ia forma unui val de proteste spontane. Refuzul negocierilor in acest moment antreneaza responsabilitatea Guvernului pentru o asemenea stare de anarhie. Situatia este agravata semnificativ de starea de incertitudine generata de lipsa contractului colectiv de munca la nivel de sector, absenta reglementarii contractuale a relatiilor de munca afectand negativ in mod suplimentar angajatii din sectorul public de sanatate”, arata sursa citata.

Sindicalistii avertizeaza, totodata ca, in conditiile in care Guvernul nu raspunde solicitarilor pentru reluarea urgenta a negocierile in vederea corectarii situatiei actuale, declansarea conflictului colectiv de munca si demararea semnaturilor pentru greva generala are o probabilitate mare.

Acestia arata, de asemenea, ca intarzierea adoptarii bugetului a condus la decalarea de facto a transpunerii unora dintre prevederile legale privind salarizarea in marea majoritate a unitatilor sanitare, respectiv la amanarea pentru luna martie 2019 a intalnirii salariatilor cu unele dintre efectele negative ale Legii salarizarii.

Federatia Solidaritatea Sanitara a declansat o consultare publica a salariatilor din sectorul public de sanatate pe principalele teme aflate in dezbatere, oferindu-le posibilitatea sa indice situatiile in care se afla si sa-si exprime convingerile si intentiile de actiune.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *