Solutia gasita de un orasel din Maramures ca sa scape de poluarea care otraveste apa din localitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premiera intr-un orasel din Maramures: Seini e prima localitate din zona unde s-a deschis o statie de biogaz unde dejectiile animalelor sunt folosite pentru a produce energie electrica. Statia apartine Primariei. Orasul a rezolvat astfel doua probleme: gunoiul de la ferme nu mai ajunge pe camp si nu mai polueaza panza freatica, iar factura la energie electrica pentru iluminatul stradal a scazut cu 40%. Statia mai produce si ingrasamant, care este comercializat.

Din pacate, energie termica produsa se risipeste, deoarece primaria nu a facut un canal colector pentru distributie din lipsa de bani.

Lucrarile la statia de biogaz au inceput in 2015, s-au finalizat in decembrie 2016, si au fost realizat din fonduri de la Banca Mondiala si Ministerul Mediului. Valoarea investitiei a fost de 3,2 milioane de euro, contributia de la bugetul local fiind 325.000 euro.

Primarul orasului, Gabriela Tulbure, a declarat pentru HotNews.ro ca statia a fost construita pentru a reduce nivelul de poluare al panzei freatice.

„Avand in vedere ca traiam intr-un oras in care erau aproximativ 10 km de retea de apa potabila, cea mai mare parte a populatiei din oras folosea apa din surse proprii, puturi. Fiindca orasul are o traditie veche in cresterea animalelor, din cauza cantitatii mari de dejectii animale imprastiate pe sol, pe tot parcursul anului, apa era infestata cu nitrati si nitriti . Asa ne-a venit ideea de a folosi dejectiile animaliere la o statie de biogaz in care sa producem curent”, a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

Anual, instalatia foloseste 18.000 tone de dejectii animale si 2000 de tone de porumb siloz. Energia produsa este vanduta in retea, iar banii obtinuti sunt folositi pentru iluminatul public.

Mai multe pe hotnews.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2